Kolumni: Ydintaitona yrittäjyys

Vierasblogi

Alkanut 20-luku lupaa yhä muutosta työelämään. Vaikka mikään ei yhtäkkisesti mullistu, käynnissä olevat kehityskulut tulevat entistä näkyvämmiksi.

Ennustetaan että tapahtuu siirtymä työpaikkakeskeisyydestä työntekijäkeskeisyyteen. Silloin työ ja toimeentulo rakennetaan yhä useammin erilaisista palkkatyön ja yrittämisen elementeistä. Näitä rakennuspalikoita ihminen kokoaa itse.

Hierarkiat madaltuvat ja organisaatiot ohentuvat. Oma paikka on etsittävä uudestaan ja uudestaan.

Euroopan unionin tasolla trendi on tiedostettu pitkään. Elinikäistä oppimista koskevissa suosituksessa aloitekyky ja yrittäjyys nimettiin yhdeksi avaintaidoista jo vuonna 2006.

Taito määritellään tarkemmin yksilöiden kyvyksi muuntaa ideat toiminnaksi. Lisäksi suosituksessa todetaan, että yrittävälle asenteelle on ominaista muun muassa määrätietoisuus tavoitteisiin pyrittäessä sekä aloitteellisuus, riippumattomuus ja innovatiivisuus niin yksityiselämässä, työssä kuin yhteiskunnassakin.

Jos suomeksi sanomme yrittäjyys, ajattelemme tavallisesti työuraa yrittäjänä.

Jos arjessa puhumme yritteliäisyydestä tai yrittäjämäisyydestä, mielessä on yleensä yksilön ihmisen piirre tai ominaisuus.

Yrittäjyysosaaminen kuulostaa vähän paperinmakuiselta, korkeakoulujen kieleen kuuluvasta ”yrittäjyyskompetenssista” puhumattakaan.

Suomen kieli on ihanan rikas!

Sanoilla voi leikkiä loputtomiin, mutta itse asia ei muutu. Suosituksen viesti ei ole vanhentunut yhtään. Yrittäjyys on aidosti tämän ajan ydintaito.

Kenties Seinäjoen hyvä menestys kaupunkien välisessä kasvukisassa kumpuaa osittain tästä: ajan henki ja alueen henki sopivat erinomaisesti yhteen.

Hyvähän täällä on olla idearikas, innovatiivinen ja aloitteellinen, määrätietoisesta puhumattakaan. Yrittäjyyttä pidetään Etelä-Pohjanmaalla ilman muuta hyvänä juttuna, eikä suuriakaan tavoitteita tarvitse ujostella. Tästä syntyy yrittäjyyttä suosiva ja innostava fiilis.

Hyvä näin. Yritetään pitää fiiliksestä kiinni.

Kommentoi