Kolumni: Miten sinut suojelen

Vierasblogi

Yksitoista vuotta sitten joulukuisena aamuna synnytin esikoistyttäremme. Sain syliini tummakulmaisen ihmeen, totisilla silmillään maailmaan haparoiden tarttuvan lapsen. Tuon joulun ajan muistikuvani koostuvat sairaalan ikkunoilla loistavista kyntteliköistä, mustaan maahan vetisinä putoavista lumihiutaleista, kivun ja rakkauden ennen kokemattomasta liitosta ja Carolan tunnetuksi tekemästä laulusta Taivas sylissäni.

Laulun Marian tavoin olen nyt yli vuosikymmenen miettinyt, miten suojella tämän minulle annetun. Miten varjella sen valon ja toivon, joka jokaisen lapsen mukana syntyy. Miten kantaa käsissään taivasta niin, ettei himmennä sen loistoa liialla tarrautumisella tai pimennä sen valoa omilla varjoillaan. Miten olla saamansa lahjan arvoinen.

Tänä vuonna jouluvauvani ja hänelle myöhemmin syntynyt pikkusisar ovat jo isoja koululaisia. Vuosien mittaan äitiydestäni on kaikonnut tuon ensimmäisen joulun sädekehä; ihmisyys on tehnyt selvää madonnasta. Mutta tänäkin jouluna pysähdyn saman ihmetyksen äärelle: nämä lapset, taivas sylissäni.

Vuosia sitten luin ajatuksen, että vauvat ovat Jumalan tapa osoittaa optimismia. Miten me vastaamme tuohon toivoon? Ymmärrämmekö, että lapsuuden arvossa mittaamme koko yhteiskunnan arvon? Kannammeko vastuumme myös niistä vuosikymmenistä, jolloin omat askelemme ovat jo pyyhkiytyneet pois, mutta lastemme ja heidän lastensa kulku edelleen jatkuu? Olemmeko halukkaita suuntamaan sekä poliittisen että henkilökohtaisen päätöksenteon nopean voiton ja mielihyvän tavoittelusta tulevaisuuteen?

Pystymmekö hienojen sanojen lisäksi toimimaan niin, että lapsistamme voi kasvaa rohkeita, oikeudentuntoisia, itseään ja muita kunnioittavia ihmisiä. Ja toisaalta: osaammeko armahtaa itseämme epäonnistumisiemme hetkellä ja luottaa siihen, että virheistä huolimatta meidän tulee jatkaa, sillä toivossa on kyse kyvystä nähdä pimeää pidemmälle.

Miten sinut suojelen. Sinut ja kaikki muut, kun maailman ja itseni epätäydellisyys painuu raskaana kasvoille.

Lopulta ainut mitä osaan, on rakastaa.

Kommentoi