Kolumni: Kiehumispiste

Vierasblogi

Kyselyjeni mukaan lähes kaikki nuorisostakin tietävät veden kiehumispisteen. Sen tietämistä helpottaa se, ettei se muutu. Urheilukentillä varmasti jokainen on pelatessaan tai katsomossa istuessaan havainnut, että siellä kiehumispiste on vähän eri juttu. Ja nyt en tarkoita veden kiehumispistettä.

Luulisin, että aika moni löytää tutuistaankin aika nopeasti sellaisen, jolla kiehumispiste on aika paljon alempana kuin urheilijoilla keskimäärin. Monta kertaa on lisäksi niin, että se kaveri, jolla proppu meinaa palaa toisten mielestä huvittavankin helposti, saattaa olla pelikentän ulkopuolella itse rauhallisuus ja muiltakin ominaisuuksiltaan tyyppi ihan parhaasta päästä.

Tunteiden kiehahtaminen pelikentillä on onneksi aika paljon turvallisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi liikenteessä. Pelikentillä kiehahtaminen päättyy usein siihen, että sykettä lasketaan erotuomarin määräämä aika jäähyaitiossa, tai joskus jopa punaisen kortin katselun jälkeen loppupeli katsomossa. Liikenteessä seuraukset voivat olla todella paljon vakavammat.

Yllättävää kyllä, varsin harva pelikentilläkin helpommin kiehahtava pelimies tietää, että asialle on tehtävissä yllättävänkin paljon. Jos kuvaisin itsekin omaa kiehumispistettä nyt ja vaikkapa 30 vuotta taaksepäin, siinä on eroa. Ja vaikka joskus tuntuu, että korvien välissä ero ei ole paljonkaan muuttunut, tapa ilmaista sitä on sentään nähtävissä. Oleellista muutoksessa on sen myöntäminen, että tarttis tehdä jotakin. Ja sen jälkeen luja päätös: haluan muuttua!

Tässä projektissa konsteja on monia, mutta kuulin kerran sellaisenkin, että erään herrasmiehen kauniimpi osapuoli ilmoitti muutaman pelin kavaljeerinsa otteita pelikentällä nähtyään, että jos herra aikoo vielä saada soppaa kotona, pelissä pitää pysyä kentällä eikä jäähyaitiossa. Puoliso onkin - tässäkin - monesti se paras ja lahjomattomin apu. Ja ne, joilta se apu puuttuu, ei hätää. Kysy niiltä pelikavereiltasi. Jos olet tosissasi, anna heille lupa varoitella aina, kun sata astetta alkaa lähestyä. Ja silloin on aina vaihdon tai tauon paikka.

Kommentoi