Maksuton ehkäisy on oikea ratkaisu

Riina Haapala

Seinäjoki tarjoaa ensi vuoden alusta alle 20-vuotiaille nuorille maksuttoman ehkäisyn. Suunta on oikea.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että maksutonta ehkäisyä tarjottaisiin kaikille alle 25-vuotiaille. Osa kunnista on tätä suositusta noudattanut, mutta Seinäjoen linjaus alle 20-vuotiaista on jo hyvä alku.

Seinäjoen kaupungin laskelmien mukaan maksuton ehkäisy maksaa kaupungille noin 40 000–50 000 euroa vuodessa. Rahamäärä perustuu arvioon, jonka mukaan ehkäisyn tarvitsijoita olisi noin 750. Summa sisältää niin lääkkeet kuin palkat ja tutkimukset.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hinnastossa abortin hinta on noin tuhat euroa. Tämä ei siis ole hinta, jonka yksittäinen ihminen maksaa. Vuonna 2018 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella alle 19-vuotiaille tehtiin 26 aborttia. 20–24-vuotiaille abortteja tehtiin 45 ja 25–29-vuotiaille 52. Näistä kaikki eivät välttämättä ole Seinäjoelta. Kaikkiaan sairaanhoitopiirin alueella tehtiin viime vuonna 226 aborttia. Näistä tulee aika monta euroa. Tähän päälle mahdolliset sairauspoissaolot ja muut tarvittavat palvelut. Abortti kun ei ole mikään pikkujuttu.

Silti moni miettii, miksi yhteiskunnan pitäisi maksaa ehkäisy. Keskituloisena palkansaajana on toki helppo huudella, että jos ei ole rahaa, pitää pistää jalat ristiin. Ehkäisy nimittäin maksaa. Ehkäisypillerit maksavat vuodessa merkistä ja mallista riippuen noin 70–80 euroa. Kierukat maksavat 100–150 euroa, mutta niiden käyttöikä vaihtelee kolmesta viiteen vuoteen.

Yleensä nuorelle ensimmäinen pitkäaikainen ehkäisymenetelmä ovat pillerit. Ne tulevat halvemmaksi, mitä enemmän ostaa kerralla, mutta nuoren lompakkoon se voi tehdä ison loven. Tai sitten niitä ei pystytä ostamaan ollenkaan.

On paljon parempi vaihtoehto, että yhteiskunta maksaa nuoren ehkäisyn kuin että ehkäisy jätettäisiin rahapulan takia kokonaan väliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää