Kolumni: Sanoista tekoihin kansainvälisyydessä

toimitus

Uusimpien väestöennusteiden julkistamisen jälkeen on ihmetelty Suomen väestökehitystä. Syntyvyys laskee kuin maailmanlopun edellä. Tähän on tarjottu lääkkeeksi maahanmuuttoa, mutta se ei yksinään riitä. Suomeen muualta muuttaneen pitäisi myös voida työllistyä täällä.

Äskettäin julkaistu tutkimus piilevästä syrjinnästä suomalaisilla työmarkkinoilla kertoi karusti, että maahanmuuttajaa tai maahanmuuttajataustaista ei hevin huolita edes työhaastatteluun. Ulkomaalaiselta kuulostava nimi riittää syyksi laittaa hakemus ö-mappiin.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa olemme todenneet, että lähialueilta ei helpolla irtoa edes harjoittelupaikkaa opiskelijalle, joka ei puhu sujuvaa suomea. Niinpä harjoitteluun lähdetään yleensä muualle, toisiin maihin ja kaupunkeihin.

Työnantajien pelkoja on helppo ymmärtää. Työkieli on täällä yleensä suomi. Tuntuu hankalalta ottaa joukkueeseen joku, joka ei kirjaimellisesti ”puhu samaa kieltä”.

Tähän ei auta muu kuin se, että reippaasti lasketaan oma rima järkevälle korkeudelle. Jokaisen firmassa ei tarvitse osata täydellistä englantia eikä kaikkea tarvitse kääntää. Jos itse työ on tehtävissä englanniksi, muista kieliongelmista kyllä selvitään.

Pitää myös nähdä töitä tai harjoittelupaikkaa hakeva maahanmuuttaja yksilönä eikä pelkästään ryhmänsä edustajana. Suomalaisia on monenlaisia. Kirjo on tismalleen yhtä suuri muuallakin.

Jos maahanmuuttajien työllistäminen ei vähitellen ala sujua, ovat vitsit vähissä Etelä-Pohjanmaankin veronmaksajilla muutaman vuoden kuluttua. On aika ryhtyä sanoista tekoihin. Työelämän täällä on korkea aika kansainvälistyä muutenkin kuin puheissa.

Nyt mennään taas talven pitkiä pimeitä kohti. Tuntuu hullulta syrjiä tänne työn tai opintojen perässä muuttavia. Jos joku on oikeasti valmis opiskelemaan tätä kieltä ja sietämään tätä ilmastoa, tällaiselle sisupussille sanon vain kaksi asiaa: Tervetuloa pimeälle puolelle. Ja hanki heijastin, se on hieno suomalainen keksintö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää