Navigaattoriin ei ole luottamista

Riina Haapala

Milloin viimeksi luit paperikarttaa? Jos et harrasta suunnistusta, veikkaan, että siitä on tovi aikaa. Entä milloin viimeksi suunnistit perille navigaattorin tai puhelimen karttasovelluksen avulla? Niin arvelinkin.

Meistä on tullut navigaattorin ja karttasovellusten orjia. Suunnistamme kohteeseen kiltisti Googlen ohjeiden mukaan ja kiroilemme, kun navigaattori käskee tekemään u-käännöksen. Sitä onneksi enää nykyään harvemmin tapahtuu, mutta sokeasti ei karttapalveluihin kannattaisi luottaa.

Yksi hyvä esimerkki tästä on Paukaneva. Paukaneva on upea retkeilypaikka etenkin aurinkoisina syyspäivinä.

Jos hoksaa katsoa luontoon.fi-sivustolta, se osaa kertoa, että lähtöpaikka on valtatien 18 varrella. Opasteetkin ovat ihan kohtalaiset. Mitään hyötyä niistä ei kuitenkaan ole, jos tuijottaa navigaattoria.

Ystävämme Google nimittäin ohjaa Paukanevan etsijät aivan väärään paikkaan. Ja kun tuijotamme sokeasti navigaattorin sanomaa, emme edes hoksaa, että kyltit kertovat Paukanevan etsijän tulleen yksityisalueelle. Tosin luulisi, että heinäpaalissa lukeva teksti ”Tästä ei pääse Paukanevalle”, pysäyttäisi sinnikkäimmänkin etsijän. Näin ei kuitenkaan ole, vaan osa on jopa autolla puikkelehtinut esteiden välistä ja päätynyt ajamaan yksityiselle hevosradalle.

Siinä kohtaa on leikki kaukana, jos hevonen ja auto sattuvat radalle samaan aikaan.

Kaviotien varrella talleja pitävät ovat aivan oikein tehneet Googlelle pyynnön muuttaa reittiä. Googlen kanssa asiointi on kuitenkin hidasta. Asiasta on keskusteltu Facebookin puskaradioryhmässä. Myös Visit Seinäjoki huomasi tämän ja julkaisi kartan, jossa kerrotaan oikeat lähtöpaikat.

Hienoimmistakaan paikoista ei ole iloa, jos sinne ei osata opastaa. Pohjalaiseen mentaliteettiin tuntuu kuuluvan, että kyllähän kaikki tietää. Eivät tiedä. Jos muutat muualta, et todellakaan tiedä, missä on Paukaneva. Siinä kohtaa tarvitaan karttaa ja navigaattoria. Ja oikeita osoitteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää