Huijari keksii aina keinot

Riina Haapala

Aika moni meistä on joskus myynyt tai ostanut tavaraa netistä. Lähtökohtaisesti ylimääräisestä tavarasta eroon pääseminen netissä on helppoa, vaikka aika moni on myös törmännyt Facebook-kirpputorien yvavmitatjonokumminkaimalle-viidakkoon, jossa tekisi mieli luovuttaa. Valitettavasti siellä, missä liikkuu rahaa ja tavaraa, liikkuu myös huijareita.

Poliisi tiedotti aiemmin tällä viikolla uusista huijauskeinoista. Huijarit ovat esiintyneet ostajina ja esittäneet tavaraa noudettaessa myyjälle kuitin tilisiirrosta. Kuitti on kuitenkin ollut väärennös, joka on tehty pankin demosivustolla.

Huijarit ovat aina keksineet keinot jymäyttää toisia. Silti se tuntuu aina yhtä pahalta.

Kaverini oli joku aika sitten hakenut pakettia postista. Häntä ennen asioi vanhempi rouva, joka oli tullut myös pakettia hakemaan. Pakettia ei kuitenkaan löytynyt, sillä se oli jo noudettu. Rouva kertoi ostaneensa tavaraa yksityiseltä ihmiseltä, jonka kaveri oli laittanut paketin postiin. Puhelimessakin oli puhuttu ja Facebook-profiilissa oli kasvokuva. Harmaista hapsistaan huolimatta hän oli hyvin tietoinen mahdollisista huijareista.

Tietoisuus ei kuitenkaan auttanut, sillä asiaa selvitellessä oli kuulostanut vahvasti siltä, että joku oli jymäyttänyt rouvaa pahemman kerran. Rahat oli viety, mutta paketti oli toimitettu jollekin aivan muulle.

Huijatuksi tuleminen harmittaa ja monia myös nolottaa. Enkö ollut tarpeeksi tarkka? Vaikka vanhat viisaudet liian halvasta ollakseen totta, ovat iskostuneet jo monen mieleen.

Varmin tapa on tehdä kaupat kasvotusten, jolloin raha voi vaihtaa omistajaa fyysisenä käteisenä ja ostaja voi tarkistaa, mitä oikein on ostamassa. Sinällään aivan pätevä ohje, mutta monta kertaa melko mahdoton. Etenkin, jos himoittu tavara sijaitsee toisella puolella Suomea.

Se on kuitenkin varmaa, että huijarit keksivät aina uusia keinoja höynäyttää ihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää