Miksi palveluita ei saisi käyttää?

Riina Haapala

Luin vähän aikaa sitten jutun, jossa nuori nainen kertoi, että hänellä käy kerran parissa viikossa siivooja. Kyseisessä jutussa haastateltu siivousalan firma nosti sosiaalisessa mediassa esiin jutun kommenttikenttään kirjoitettuja kommentteja.

Kuten niin monessa muussakin, kommentit olivat hämmentävää luettavaa. Siivousta yksiöön ostavaa ihmistä pidettiin laiskana, tyhmänä ja saamattomana, ”huonona vaimomatskuna”.

Meihin suomalaisiin on syvästi juurtunut ”minä itte” -mentaliteetti. Itse pitää siivota, laittaa ruokaa, vaihtaa renkaat ja siinä sivussa vähän kiristellä hammasta.

Minäkin vaihdoin ennen renkaat itse. Auton ostettuani päätin, että opettelen renkaanvaihdon. Niin teinkin ja vaihdoin renkaat muutaman vuoden ajan. Ei autossani kyllä vararengasta ole, joten sinällään taidosta ei tien päällä renkaan hajotessa ole mitään hyötyä. Seinäjoelle muutettuani jouduin toteamaan, että häkkivarasto on niin pieni, ettei siellä renkaita säilytetä. Ja uudet renkaatkin piti ostaa, kun talvirenkaat taisivat olla yhtä vanhat kuin auto. Samalla ulkoistin säilytyksen paikalliselle liikkeelle. Ja renkaanvaihdon. Ai että mitä luksusta. Varaa aika, aja auto liikkeen pihalle ja ei montaa minuuttia tarvitse odottaa, kun renkaat on vaihdettu.

Asuntoni siivoan edelleen itse. Ymmärrän kuitenkin hyvin, miksi joku mieluummin ulkoistaa sen. En minäkään siivoamisesta nauti.

Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksi toisten valintoja pitää moralisoida. Jos joku haluaa käyttää siivoamiseen kuluvan ajan muuhun, miksi sitä ei voisi tehdä? Keneltä se on pois?

Toki tällaisissa asioissa kateus nostaa aina päätään: miksi tuolla on varaa siivoojaan, kun minulla ei ole? Miksi tuo ei viitsi, kun minä joudun siivoamaan?

Jos joku haluaa käyttää rahansa siihen, että siivoja käy yksiössä, siitä vaan. Ei se ole keneltäkään toiselta pois. Jokaisen pitäisi saada käyttää omat rahat niin kuin huvittaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.