Kolumni: Kaupunkikeskustan tulevaisuus vaatii kirkastamista

Vierasblogi

Viime viikon keskiviikkona järjestimme Kaupunkikeskustan Tulevaisuus -yleisötilaisuuden kaupunginkirjastossa. Ennakkoon tiesimme aiheen kiinnostavan, mutta suosio yllätti silti meidät totaalisesti, kun Jaaksi-sali pullisteli täytenä keskiviikkoillassa. Paikalle väkeä toi varmasti erinomainen panelistikokoonpano, mutta myös kaupungin keskustan jatkuva muutos lukuisine suunnitelmineen.

Keskustan avoinna olevien kehittämiskohteiden lista on pitkä: asemanseutu, Keskustorin viimeistely jonkinlaisen toripaviljonkirakennelman kanssa, Lakeudenpuisto, Kauppatori, lukuisat tyhjät tontit, uusi sote-keskus Aallokko ja pysäköintiratkaisut. Listaa voisi jatkaa vielä lukuisilla muilla kohteilla. Toinen suuri kysymys on se, missä kaupungin sydän tulee olemaan. Onko se Keskustorilla, asemanseudulla, Lakeudenpuistossa vai onko se näiden kaikkien yhdistelmä. Varmasti kaupungin visiönääreillä on tähän vastaus, mutta yleisön keskuudessa tästä vallitsi epätietoisuus.

Monissa muissa kaupungeissa keskusta on jo niin sanotusti valmis, eikä sen muovaaminen tämän päivän tarpeisiin ole mahdollista. Pitää tietenkin olla iloinen siitä, että meillä on mahdollisuus muovata keskusta-aluetta tuleviin tarpeisiin muuttuvassa kaupunkikentässä.

Tilanne on kuitenkin se, että ilmassa on ihan liian monta palloa. Tai ainakin pitäisi tietää mistä seuraavaksi meinataan ottaa koppi. Asiaa läheltä seuraavana valtuutettuna jopa minulle on vähän epäselvää, että mikähän oikein mahtaa olla marssijärjestys. Päättäjät, alueen yrittäjät, kauppiaat ja asukkaat tarvitsevat tietoa siitä mitä oikeasti on tapahtumassa. On mahdotonta suunnitella omaa liiketoimintaansa pitkälle tulevaisuuteen, jos ei ole tietoa siitä mitkä ovat kaupungin askelmerkit. Nyt on lisättävä vuorovaikutusta keskusta-alueen toimijoiden kanssa etenemisestä, jotta jokainen voi rauhassa suunnitella omaa toimintaansa muuttuvassa kaupunkikeskustassa.

Jesse Luhtala (kok.)

Kirjoittaja on Seinäjoen kaupunginvaltuutettu ja Kokoomuksen Seinäjoen Kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu