Teleportataanko matkailijat?

Riina Haapala

Etelä-Pohjanmaan Matkailu tiedotti viime viikolla brändiuudistuksesta. Uusi brändi on Visit Lakeus, joka toki sopii kansainväliseen suuhun paremmin. Samalla julkaistiin uudet sivut. Oli jo aikakin, voisi moni sanoa.

Tosin tällä hetkellä matkailusivustolla on varsin rajallinen määrä tietoa, mutta kyllähän se näyttää paremmalta kuin edellinen sivusto.

Kesällä etsin itselleni lomatekemistä. Päätin lähteä tutkimaan lähialueiden retkeilyreittejä, kun Paukaneva, Jouppilanvuori ja Kyrkösjärvi oli jo nähty. Koomista on, että löysin enemmän tietoa Etelä-Pohjanmaan kohteista Visit Pohjanmaan sivuilta. Sinälläänhän sillä ei ole mitään väliä, mistä tiedon löytää, kunhan jostain. Kaikilla ei kuitenkaan ole kärsivällisyyttä eikä välttämättä taitojakaan etsiä asioita monen mutkan takaa.

Erityisesti palveluiden ja kohteiden pitäisi olla helposti löydettävissä niille, jotka eivät aluetta tunne. Siis turisteille.

Kotimainen matkailija liikkuu yleisimmin autolla. Seinäjoelle toki pääsee kiitettävän hyvin junalla, mutta asemalta eteenpäin pääseminen onkin jo toinen juttu. Kotimaisella matkailijalla on toki usein jonkinlainen käsitys siitä, mistä tietoa pitää lähteä etsimään ja myös valmiudet siihen. Nettisivujen selaamisesta ei tule lisämaksua.

Sen sijaan kuvitellaanpa ulkomaalainen turisti, joka jostain syystä tulee junalla Seinäjoen asemalle ja haluaisi lisää tietoa alueen mahdollisuuksista. Asemalla on toki tarjolla muutama esite. Matkailuinfoa ei tällä hetkellä ole missään, mutta tulevaisuudessa se on kauppakeskuksessa kahden ja puolen kilometrin päässä matkakeskukselta. Ilmeisesti matkailijoiden oletetaan osaavan teleportata itsensä sinne. Jos turisti nimittäin päätyy vahingossa Komia Liikenteen nettisivuille, niistä ei ole paljon apua. Englanninkielisellä sivustolla lukee ”Be happy!”. Turistilla nousee kuitenkin todennäköisemmin v-käyrä, koska esimerkiksi ”tickets & fares” -kohdassa lukee suomeksi, että paikallisliikenteen maksuvälineenä käyvät käteinen ja Matkahuollon ja Komia Liikenteen kortit. Kun klikkaa kohtaa ”schedules”, sivu on tyhjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu