Miksette jo lisäänny?

Riina Haapala

Tilastokeskuksen väkilukutilastot ovat olleet viime päivinä isosti esillä. Syntyvyys on surkeampi kuin tänä vuonna ennusteiden mukaan piti olla.

Lauantain Helsingin Sanomissa eläkepäättäjät kertoivat, että eläkejärjestelmä tulee tämän vuoksi romahtamaan. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mielestä asia pitää korjata ”syntyvyyden, työllisyyden ja maahanmuuton keinoin”.

Syntyvyys on hidas keino. Vaikka kaikki hedelmällisessä iässä olevat säntäisivät heiluttamaan peittoa, ei yhdeksän kuukauden päästä syntyvistä rakkauden hedelmistä ole veronmaksajiksi vielä moneen vuoteen. Päinvastoin.

Työllisyys olisi EK:n mukaan hankala keino. Työllisyysaste pitäisi nostaa 90 prosenttiin ja se on kuulemma epärealistista. Voisiko sitten joku kertoa, miksi ihmeessä täysin työkykyisille ihmisille työvoimapulaa valittavalla paikkakunnalla tarjotaan työkkäristä cv-koulutusta? En tunne ketään, joka näillä kursseilla olisi työllistynyt.

Ennen lapset olivat vanhuuden turva. Lapsia oli pakko tehdä, vaikkei olisi halunnut. Nykyään voimme valita. Jää nähtäväksi, voimmeko kohta. Keskustelupalstoilla on jo ehdotettu, että lapsettomia verotettaisiin enemmän. Se olisi paluuta 30-luvulle, jolloin yli 24-vuotiaat naimattomille ja lapsettomille säädettiin vanhanpiian tai -pojan vero. Kuulostaa absurdilta tänä päivänä, eikö? Tämä vero poistui vasta vuonna 1975.

Eläkejärjestelmän uudistukseen nykyiset eläkepäättäjät eivät kuitenkaan ole valmiita.

Keskustan äänenkannattaja Suomenmaan pääkirjoituksessa huomautettiin, että erityisesti nuoren sukupolven kannattaisi kiinnostua syntyvyyden kehityksestä. Pääkirjoituksessa huomautettiin, että kuka maksaa nykynuorison eläkkeet.

Ei ole ihme, että ne, jotka pystyvät, sijoittavat ja säästävät, minkä ehtivät. Siis jo omat ikätoverini ja nuoremmatkin, kaksi-kolmekymppiset. Meille kun kerrottiin jo lukiossa, että emme tule koskaan pääsemään eläkkeelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu