Lapuan punamustat muistot

Kari Hokkanen

Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen Lapualaisoopperan ensi-ilta oli Ylioppilasteatterin näyttämöllä 31. maaliskuuta 1966, vaalipäivänä. Eduskunta sai vasemmistoenemmistön. Yksi valituista oli Salo. Salo oli pasifisti, sosialisti ja demokraatti. Ne arvot kiehtoivat isoa osaa nuorisosta 60-luvulla. 70-luvulla moni siirtyi militanttiin taistolaisuuteen. Salo ei, mutta moni Lapualaisoopperan tähti kyllä.

Lapualaisoopperan väkivallan vastainen paatos meni täydestä, toisin kuin sitten Moskovasta ohjattujen ”rauhanpuolustajien”.

Ylioppilasteatterin esityksessä muurahaispesään istutettiin kovaa ja korkealta laulava Kaisa Korhonen, rääväsuista Vähätaloa esitti varusmiestoverini Kari Franck ja Kosolaa itse Vesa-Matti Loiri.

Sen olen nähnyt vain TV-taltiointina. Lapuan harrastajateatterin esityksen 2001 katsoin paikan päällä. Arvo Salokin oli ja vakuutti tyytyväisyyttään. Luultavasti hän olisi tyytyväinen myös Seinäjoella parhaillaan esitettävään.

Ihmeen hyvin osaavat ammattilaiset saavat sen toimimaan ahtaalla ja teknisesti alkeellisella näyttämöllä. Suosittelen.

Seinäjoen versiossa kytketään mielenkiintoisesti yhteen silloisia ja nykyisiä vihailmiöitä. Vähätalon rujot lapsuudenkokemukset ja Hurja-Hiljan lapsen kuolema ovat selittämässä kiihkomieltä. Köyhtyminen purkautui silloin kommunisti- ja nyt muukalaisvihana.

Liikkeen yksiselitteistä rikollisuutta ei pehmennellä huumorilla. Ei pahoinpitelyjä ja murhia ”hevosenleikiksi” voi kutsua, kuten vielä edellinen puolustusministeri kehtasi.

Lapuanliike oli osa eurooppalaista fasismia. Ensin se ihaili Mussolinia ja sitten Hitleriä. Haluttiin tuhota kommunismi, mutta myös marxilaiset demarit ja keskustaporvarit, patkulit. IKL halusi lakkauttaa puolueet paitsi itsensä.

Seinäjoen versio sivuuttaa kokonaan sen, ettei liike ollut vain punaisten ja mustien yhteenotto. Maltillinen keskustahan sen pysäytti, ei vasemmisto.

Alkuperäistekstissä esiintyvä liikkeen jättävä talonpoika Isotalo ei ole mahtunut mukaan. Hänen esikuvansa voisi olla Kustaa Tiitu, joka sanoi – vain vähän liioitellen – sekä aloittaneensa että lopettaneensa Lapuanliikkeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.