Kolumni: Lukemattomia asioita

Vierasblogi

Metsäpalojen armoilla roihuava Amazon vetää mielen apeaksi. Ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista voidaan olla eri mieltä, mutta ihmisen toiminnan vaikutus luonnon monimuotoisuuden pelottavan nopeaan vähenemiseen, jäteongelmiin tai ylikulutuksen aiheuttamaan luonnonvarojen huventumiseen on kiistatonta.

Yksi nykyajan ongelmista on se, että olemme huonoja kuvittelemaan. Ja koska emme osaa kuvitella, meidän on saatava nähdä, koskettaa, kokea ja omistaa. Omistamisenhimossamme ja kokemusten tarpeessamme tallomme menemään sen, mikä ei oikeastaan meille edes kuulu, mutta mitä pidämme oikeutenamme sen enempää ajattelematta.

Ehkä viimeistään nyt olisi aika pysähtyä miettimään, tarvitsenko todella kaikkea sitä, mitä haluan. Tarvitsenko loputtomasti uutta materiaa, jatkuvia matkoja, käsinkosketeltavia asioita? Jäänkö sittenkään paitsi elämän syvimmästä olemuksesta, jos luovun halustani nähdä, kokea ja omistaa kaikki mikä olemassa on?

Ehkä voisin vaihtaa osan konkreettisesta kuviteltuun!

Kirjat ovat helppo tapa laajentaa omaa elinpiiriään. Tänä vuonna Seinäjoen kirjastoissa matkustetaankin lukuhaasteen myötä pitkin maailmaa erimaalaisten kirjoittajien ja eri maihin sijoittuvien tarinoiden kautta.

Lukeminen on hetkessä roihahtavaa sytykettä ajattelulle. Lukemisen myötä oppii uutta, sukeltaa outoihin paikkoihin, saa perspektiiviä elämäänsä. Lukeminen tutkitusti lisää erilaisuuden ymmärtämystä ja empaattisuutta, vahvistaa mielikuvitusta ja tunnetaitoja. Toisaalta lukeminen myös viihdyttää, rentouttaa ja auttaa jopa nukkumaan paremmin – kuulostaa melkein lomamatkalta!

8.9. vietetään kansainvälistä lukutaidon päivää. Vastaliikkeenä kaiken konkreettiselle kokemiselle haastan jokaisen seinäjokisen jättämään hiukan tilaa mielikuvitukselle, antautumaan vetävän tarinan viihdyttämäksi ja uusien asioiden vietäväksi. Parissa tunnissa me voimme matkustaa ihan minne vain, omistaa ihan mitä vain, olla ihan mitä vain – ja palata mukanamme (vähäpäästöinen ja kierrätettävä) kertomus, kokemus, tunne ja muisto.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.