Kolumni: Pöyristyttävää

Vierasblogi

Printtimediat joutuvat kilpailemaan jatkuvasti sosiaalisen median kanssa meidän huomiostamme. Tämä on johtanut internetistä tuttujen klikkiotsikkojen yleistymiseen sanomalehtienkin sivuilla. Otsikon tarkoituksena ei ole enää tarjota nopeasti tietoa artikkelin sisällöstä, vaan herättää tunteita ja jopa hämmennystä.

Tunteista erityisesti viha, syyllisyys, pelko ja pöyristyminen saavat ihmisen liikkeelle. Mitä tilanteelle voi tai pitäisi tehdä? Näillä tunteilla on tärkeä tehtävä elämässä.

Ongelma tulee siinä, että jos otsikko saa ihmisen suuttumaan ja kohdistamaan vihan johonkin ihmiseen tai ihmisryhmään, eikä hän jaksa lukea itse artikkelia, joka voikin selventää tilannetta ja antaa sille selityksen tai ratkaisun. Klikkiotsikko voi johtaa ennakkoluulojen syventymiseen tai väärinkäsityksiin, jopa oikean elämän vihanpurkauksiin.

Samaa käyttövoimaa voidaan käyttää hyväksi poliittisesti tai oman agendan ajamiseen. Asiallista vastausta tai oikaisua ei kukaan jaksa lukea tai muistaa.

Nykypäivän henkiset paineet aiheuttavat sen, että kierrokset saattavat nousta hyvinkin nopeasti. Toisaalta taas jotkut tärkeät uutiset tai asiat voivat jäädä kohujen alle. Media syyttää ihmisiä helposti someraivosta, koska siitä saadaan seuraava kuohuttava uutinen. Jokin vastuu pitäisi olla myös medialla, siitä mitä julkaistaan.

Itsekin sitä menee joskus lankaan: pöyristyy otsikon perusteella ennenkuin edes tietää, mistä on kyse. Nykyään onneksi on jo oppinut, että jos joku otsikko nostaa tunteita, niin kannattaa ottaa asiasta enemmän selvää. Tieto lisää usein myös malttia. Kovin moni asia ei olekaan ihan yksinkertainen tai mustavalkoinen.

Henna Salo (vihr.)

Kirjoittaja on Etelä-Pohjanmaan Vihreiden puheenjohtaja ja lakeuden Vihreiden Naisten hallituksen jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu