Pääkirjoitus: Yksiö vastaan solu

Riina Haapala

On taas se aika vuodesta, kun korkeakouluopiskelijat alkavat hiljalleen valua kesätyöpaikoilta kohti opiskelupaikkakuntia. Onnekkaimmat ovat saaneet asunnon, vähemmän onnekkaat ovat vielä jonossa.

Pääsin aikanaan opiskelemaan aika monennelta varasijalta ja sain tiedon niin myöhään, että valinnanvaraa ei enää ollut. Tai oikeastaan, asuntoja ei ollut. Ei soluja, ei yksiöitä eikä edes pieniä kaksioita. En myöskään tuntenut Oulusta ketään, joten kimppakämppä ei ollut vaihtoehto. AMK-opiskelijoille asuntoja tarjoava yhdistys kertoi, että heillä vapautuisi yksiö syyskuun puolivälissä. Koska vaihtoehtoja ei ollut, otin asunnon vastaan. Ensimmäiset opiskeluviikot vietin hätämajoituksessa, joka oli kutakuinkin kerrostalon kerhohuone. Asukkaina oli minun lisäkseni kaksi espanjalaista vaihto-opiskelijaa. Kolmen huoneen asunnossa jokainen sai siis oman huoneen. Keittiöön mahtui hädin tuskin yksin, ruokapöydän tuolien virkaa toimittivat yöpöydät.

Omaan asuntoon pääseminen oli suurta luksusta. Opiskelijavaihdossa asuin sitten solussa.

Soluasunto oli oikeastaan solutalo. Meitä oli seitsemän ja jokaisella oli oma huone. Keittiö, suihkut ja vessat olivat yhteisiä. Kävi tuuri, sillä kämppäkaverit olivat järjestystä rakastavia saksalaisia. Jokainen huolehti, että keittiö jää siistiksi ja jos joku piti bileet kattoterassilla, kaikki olivat tervetulleita.

Toki tiedän myös tapauksia, joissa soluasuminen ei ole ollut niin mukavaa. Kaverini kämppiksellä oli tapana laittaa ruoka uuniin – ja unohtaa se sinne. Toisen kaverin kämppiksen edesottamuksia seurattiin Facebookissa innolla. Kyseinen kämppis uhkasi muun muassa soittaa poliisit, koska kaverillani oli kaveri käymässä. Kumpikin näistä kavereista muutti lopulta yksiöön.

Onkin ollut mielenkiintoista seurata, kuinka säännöllisin väliajoin kymmeniä vuosia sitten opiskelleet ihmiset ihmettelevät, miksei nuorille kelpaa solu. Perusteluina käytetään aina yhtä kulunutta, ”silloin kun minä olin nuori...”. Maailma on muuttunut ja asuminen sen mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu