Pääkirjoitus: Yksiö vastaan solu

toimitus

On taas se aika vuodesta, kun korkeakouluopiskelijat alkavat hiljalleen valua kesätyöpaikoilta kohti opiskelupaikkakuntia. Onnekkaimmat ovat saaneet asunnon, vähemmän onnekkaat ovat vielä jonossa.

Pääsin aikanaan opiskelemaan aika monennelta varasijalta ja sain tiedon niin myöhään, että valinnanvaraa ei enää ollut. Tai oikeastaan, asuntoja ei ollut. Ei soluja, ei yksiöitä eikä edes pieniä kaksioita. En myöskään tuntenut Oulusta ketään, joten kimppakämppä ei ollut vaihtoehto. AMK-opiskelijoille asuntoja tarjoava yhdistys kertoi, että heillä vapautuisi yksiö syyskuun puolivälissä. Koska vaihtoehtoja ei ollut, otin asunnon vastaan. Ensimmäiset opiskeluviikot vietin hätämajoituksessa, joka oli kutakuinkin kerrostalon kerhohuone. Asukkaina oli minun lisäkseni kaksi espanjalaista vaihto-opiskelijaa. Kolmen huoneen asunnossa jokainen sai siis oman huoneen. Keittiöön mahtui hädin tuskin yksin, ruokapöydän tuolien virkaa toimittivat yöpöydät.

Omaan asuntoon pääseminen oli suurta luksusta. Opiskelijavaihdossa asuin sitten solussa.

Soluasunto oli oikeastaan solutalo. Meitä oli seitsemän ja jokaisella oli oma huone. Keittiö, suihkut ja vessat olivat yhteisiä. Kävi tuuri, sillä kämppäkaverit olivat järjestystä rakastavia saksalaisia. Jokainen huolehti, että keittiö jää siistiksi ja jos joku piti bileet kattoterassilla, kaikki olivat tervetulleita.

Toki tiedän myös tapauksia, joissa soluasuminen ei ole ollut niin mukavaa. Kaverini kämppiksellä oli tapana laittaa ruoka uuniin – ja unohtaa se sinne. Toisen kaverin kämppiksen edesottamuksia seurattiin Facebookissa innolla. Kyseinen kämppis uhkasi muun muassa soittaa poliisit, koska kaverillani oli kaveri käymässä. Kumpikin näistä kavereista muutti lopulta yksiöön.

Onkin ollut mielenkiintoista seurata, kuinka säännöllisin väliajoin kymmeniä vuosia sitten opiskelleet ihmiset ihmettelevät, miksei nuorille kelpaa solu. Perusteluina käytetään aina yhtä kulunutta, ”silloin kun minä olin nuori...”. Maailma on muuttunut ja asuminen sen mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää