Miksi taas Seinäjoelle?

toimitus

Otsikko on lainaus viime viikon Maaseudun Tulevaisuuden kolumnista. Siinä PTT:n tutkija kummastelee, miksi hallitusohjelmaan on kirjattu eläinsuojeluasiamiehen viran perustaminen juuri Seinäjoelle.

Kolumnisti pitää virkaa tärkeänä. Hän myöntää Seinäjoen olevan keskeisellä paikalla niin maatalouden kuin elintarviketaloudenkin näkökulmasta.

Suurin huoli näyttää olevan se, että hallintotyön sijoittuessa pääasiassa Helsinkiin, pitäisi asiamiehen virkakin sijoittaa sinne. Lisäksi tutkija aprikoi, ”löytyykö Etelä-Pohjanmaalta yhtä päteviä hakijoita kuin Helsingistä – vai halutaanko valita pikemminkin sopiva”.

Eteläpohjalaisesta näkövinkkelistä kolumnin pohdinta oudoksuttaa. Samanlaista keskustelua on kyllä käyty ennemminkin, kun valtion toimintoja on yritetty siirtää Helsingistä muualle Suomeen.

Valtion työpaikat ovat jo pitkään keskittyneet pääkaupunkiseudulle, ja muu maa on niitä menettänyt. Alueellistamistoimilla on yritetty kääntää virtaa toiseen suuntaan, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Maaseutuviraston, nykynimellään Ruokavirasto, perustaminen Seinäjoelle taitaa olla suurin yksittäinen alueellistamispäätös. Sen alkutaipaleella pelättiin, miten virasto pystyy toimimaan periferiassa ja saadaanko työntekijöitä.

Vaan onpa virasto pystyyn saatu, on löytynyt päteviä osaajia sitä hoitamaan ja toiminta on tehokkuudessaan EU:n kärkeä.

PTT:n tutkijan epäily pätevien hakijoiden puutteesta kielii siitä, että ainoana muuttosuuntana nähdään siirtyminen alueilta Helsingin humuun. Eihän Rinteen hallitus ole kuitenkaan linjannut, että hakijan olisi oltava Etelä-Pohjanmaalta. Hakea voi vaikka Suomen rajojen ulkopuolelta.

On totta, että muuttovirta on vienyt viime vuosikymmeninä väkeä maakunnista etelän keskuksiin. Mutta koko ajan on ollut tulijoita myös toiseen suuntaan.

Kun Etelä-Pohjanmaalla on tarjolla paikkoja korkeakoulutetuille, hakijoita on paljon. Suurin haaste on saada lisää tällaisia työpaikkoja. Hidasteena on myös työn löytäminen kahdelle koulutetulle; muuttopäätös kun monasti koskee myös läheisiä.

Seinäjoen ja koko maakunnan on yhteisesti ponnisteltava sen eteen, että alueemme on houkutteleva niin paluumuuttajille kuin muualta tuleville. Ei riitä, että me eteläpohjalaiset tiedämme, että täällä voi elää hyvää ja täyttä elämää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää