Haitta- ja hyötymaahanmuuttajia

Kari Hokkanen

Jussi Halla-aho, kevään vaalikeskustelujen paras, keksii yhtä iskeviä sanontoja kuin edeltäjänsä. ”Haittamaahanmuutto” on samaa sarjaa kuin Vennamon ”Kyllä kansa tietää” tai Soinin ”Missä EU, siellä ongelma”.

Puhe haittamaahanmuutosta iski poliittiseen kultasuoneen. Sitä nimittäin on, kuten kaikki tietävät.

Tuhannet turvapaikanhakijat eivät ole oikeutettuja suojeluun, mutta valituskierrokset voivat viedä vuosia. Ylläpito maksaa. Rikollisiakin on joukossa.

Vihonviimeinenkään kielteinen päätös ei johda aina poistumiseen tai poistamiseen. Laittomasti oleskelevia ns. paperittomia on tuhansia.

Viranomaiset suhtautuvat heihin kuin huumeidenkäyttäjiin. Kumpiakaan ei lain mukaan saisi olla, mutta koska heitä on, yhteiskunta palvelee heitäkin.

Ääneen näistä enimmäkseen puhuvat perussuomalaiset. Toiset vaikenevat tai paheksuvat niitä, jotka puhuvat. Pelätään syyllistyttävän rasismiin tai ainakin flirttailuun sen kanssa.

Kun persut liioittelevat ja toiset vaikenevat, moni ajattelee, että maahanmuutosta on pelkästään tai enimmäkseen haittaa.

Hyötymaahanmuuttoa on kuitenkin enemmän kuin haittamaahanmuuttoa.

Töihin tullaan ulkomailta paljon enemmän kuin turvapaikkaa hakemaan. Ilman heitä ei vanheneva vauvakatoinen Suomi tule toimeen, ei tulevaisuudessa eikä oikein nytkään.

Heitä pitäisi tulla enemmän, eikä värillä väliä. Työvoimaa puuttuu myös aloilla ja alueilla, joilla on työttömiä.

Uusiutuvia luonnonvarojamme hyödyntävä marjabisneskin kuihtuisi ilman thaimaalaisia poimijoita.

Peräseinäjoen viikontakainen onnettomuus, jossa rattijuoppo törmäsi thaimaalaisten poimijoiden autoon, palautti mieleen maanmiestemme matkat Amerikkaan, talorahoja tienaamaan. Ellei sattunut onnettomuuksia tai ratkennut ryyppäämään, se usein onnistui.

Nyt lähtevät riisipeltojen sitkeät raatajat pohjolan metsiin ja soille, unelmana saada koti kuntoon tai lapset kouluun. Pitkää päivää tehden ja nuukasti eläen marjakausi täällä tuottaa nettoa enemmän kuin monta vuotta kotona. Siinäpä motivaatiota.

Kunnioitettavia ihmisiä, jotka luovat hyvinvointia sekä heille että meille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu