Unohdetaanko Kauppatori?

Riina Haapala

Ennen kuin Keskustori valmistui, siitä riitti puhetta päivittäin. Koska se valmistuu? Miltä se näyttää? Tuleeko sinne kukaan?

Kun se valmistui, juhlittiin tietenkin komeasti. Vaikka ympäristö ei ihan vielä valmis ollutkaan ja torikin vaati pikkuviilauksia. Toritoiminta kuitenkin siirtyi.

Sen jälkeen alkoikin puhe Kauppatorista.

Kun katsoo Keskustoria ja Kauppatoria, ne ovat kuin yö ja päivä. Keskustorin kiveys (lähes) kiiltää yhä, Kauppatorilla laatat ovat halki, irti tai muuten vain vinossa.

Torikauppiaiden mukaan Keskustorin ongelmana ovat parkkipaikat. Vaikka Toriparkista pääsisi hissillä ylös suoraan torikojujen ääreen, sinne ei kauppiaiden mukaan haluta ajaa. Liekö uskalluksen puutetta vai sitä, ettei haluta maksaa. Lähtökohtaisesti kun lähes kaikki paikat ovat Seinäjoen keskustassa maksullisia, joten siitä ei luulisi olevan kiinni.

Parkkihalliin ajaminen on tottumiskysymys samoin kuin uudella torilla käymisen oppiminen. Sen sijaan vanhan torin alennustilaan ei toivoisi tottuvansa, mutta niin on jo käynyt. On hienoa, että Seinäjoella rakennetaan uutta ja että kaupunkiin on saatu uusi tori. Olisi kuitenkin toivottavaa, että vanhallekin torille kehitettäisiin jotain. Näin kesällä toki terassi tuo vähän eloa ja kerran olen nähnyt ruokakojujenkin olevan illalla auki.

Varsinaista toritoimintaa ei tietenkään ole Seinäjoen kokoisessa kaupungissa kovin järkevää pitää kahdella vierekkäin olevalla torilla. Osa toivoo Kauppatorista tapahtumatoria, toiset haaveilevat siitä katettuna Torikeskuksen jatkeena. Selvää on, että jotain pitäisi tehdä.

Toki kaikki on kiinni rahasta. Silti toivoisi, että kun keskustaa kohennetaan yhdeltä laidalta, ei unohdettaisi. Yhdellä terassilla, oli se kuinka hieno tahansa, on kuitenkin vaikea peittää sitä, että yhdeksän kuukautta vuodessa Kauppatori on varsin ankea paikka.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.