Seinäjoki voitti vaaleissa

toimitus

Vaikka Seinäjoelta valittiin kevään vaaleissa yhtä monta kansanedustajaa kuin edellisissäkin, kaupungin edustus valtiollisessa päätöksenteossa ja sen valmistelussa vahvistui. Samaa voi sanoa koko Etelä-Pohjanmaasta.

Edes se, että maakuntien vahva edunvalvoja, keskusta, joka on iät ajat ollut Etelä-Pohjanmaan ja sen pääkaupunginkin ykköspuolue, kärsi musertavan tappion, ei merkinnyt hallitusratkaisun jälkeen katastrofia. Keskusta on toiseksi vaikutusvaltaisin puolue ”uudessa punamullassa”, kuten Rinne hallitustaan kutsui.

Tappioina voidaan pitää Harry Wallinin pois jääntiä ja Paula Risikon kuningatartien katkeamista, ainakin tilapäisesti. Mutta Harryn pääkaupunkiverkostot ovat kunnossa ja käytettävissä. Paula pysyy puolen tusinan vahvimman kokoomuslaisen joukossa.

Ministeriä tai puhemiestä ei nyt maakunnasta saatu. Muita kovia posteja kyllä.

Vaikutusvaltaisimmaksi eli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi nousi Kauhavan nuori juristi Antti Kurvinen. Komea revanssi viime kesästä, kun oma piiri tyri paikan puolueen varapuheenjohtajana.

Jos niin ei olisi tapahtunut, maakunnalla olisi nyt ministeri. Mutta ei ryhmänjohtaja vaikutusvallassa paljoa ministeristä jää.

Opetusministeriössä Annika Saarikko, jolla on siteitä Etelä-Pohjanmaallekin, vastaa tiede- ja korkeakouluasioista. Maakuntien korkeakoulut ja tutkimuslaitokset odottavat vahvalta desentralistilta lujaa kehittämisotetta. Tukea antaa hallitusohjelman kirjaus, jonka keskusta siihen sai.

Kun Sipilä pani valtiontalouden kuntoon, rahaakin riittää paremmin hyviin tarkoituksiin.

Tuomo Puumala putosi eduskunnasta, mutta kohosi opetusministeriön valtiosihteeriksi. Hänen paikkansa sivistysvaliokunnan puheenjohtajana peri Paula Risikko. Jäseneksi valittiin Pasi Kivisaari.

Arvokkaita valintoja, varsinkin kun Pasin tehokkaaksi tunnettu avustaja Mikko Männikkö on väitöskirjan tekijä omassa tiedeyhteisössämme.

Uskon vakaasti, että neljän vuoden päästä Seinäjoen kampus on vahvempi kuin nyt. Maakunnan veturi saa lisää vetovoimaa yhteiseksi onneksemme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 3. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 13. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää