Lakki päähän ja mitä sitten?

Riina Haapala

Ylioppilaat ja valmistuneet ovat painaneet lakit päähänsä ja kirmanneet kesälaitumille. Osalla on pääsykoerupeama jo takana, mutta kokeita järjestetään vielä tälläkin viikolla. Tuloksia joutuu jännittämään heinäkuulle, jos ei ole niin onnekkaassa tilanteessa, että pääsee niin sanotusti suoraan papereilla sisään. Suurin osa ei pääse.

Viime aikoina esillä on ollut korkeakoulujen, ja erityisesti yliopistojen, pisteytysjärjestelmä. Todistuksella on entistä enemmän merkitystä ja erityisesti pisteitä sataa, jos kirjoittaa pitkän matematiikan. Opettajat ovat huolissaan, Elinkeinoelämän keskusliitto kiittää. EK on sitä mieltä, että matematiikan osaaminen on erittäin tärkeää työelämässä. Opettajat puolestaan ovat huolissaan, että matematiikkaa lähdetään lukemaan niin sanotusti väärin perustein. Pitkä matematiikka on nimensä mukaisesti pitkä. Kursseja on paljon, mikä syö tietenkin aikaa muiden aineiden opiskelulta. Koulupäivässä ja vuorokaudessa on rajallinen määrä tunteja ja aika harva lähtee pidentämään lukio-opiskeluaan kolmeen ja puoleen tai neljään vuoteen siksi, että haluaa opiskella todella paljon.

Kirjoitin ylioppilaaksi aikana, jolloin todistuksella ei ollut nykyisenlaista painoarvoa. Onneksi. Olin keskiverto-oppilas enkä ole sen jälkeen juuri papereitani tarvinnut. Ammattikorkeakouluun hakiessa piti lomakkeeseen täyttää äidinkielen arvosana, mutta myöhemmin ei ole kukaan kysynyt, että mitä kirjoitit ja millä arvosanoilla.

Jatko-opiskelemaan pääseminen ei ole helppoa. Korkeakouluihin otetaan sisään rajallinen määrä väkeä. On ensikertalaiskiintiöt ja todistusvalinnat. Ei ihme, jos alkaa ahdistaa.

Toisaalta on hyvä muistaa, että vaikka oma valinta menisikin ensimmäisellä kerralla pieleen, tulevaisuudessa voi aina tehdä toisenlaisia ratkaisuja. Ei ole väärin, jos ei tiedä, mitä haluaisi isona tehdä. Ei ole väärin kokeilla montaa asiaa ennen oman jutun löytämistä. Vaikka alanvaihtoa on vaikeutettu, aina löytyy keinoja.

Toivottavasti jokainen valmistunut muistaa, että oma valinta on aina oikea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää