Apua pilotilla

Riina Haapala

Ohjaamo ja aikuisten monialainen työllisyyspalvelu Aimo ovat avanneet ovensa Seinäjoella. Ohjaamoja on avattu vuoden aikana Etelä-Pohjanmaalle kuusi ja nyt avattu Seinäjoen Ohjaamo on seitsemäs. Aimo puolestaan on nimihirviöstä huolimatta mielenkiintoinen pilotti.

Aimo on toteutettu allianssimallilla, jossa mukana ovat niin Kela, TE-palvelut, Sedu, ely-keskus kuin Seinäjoen kaupunkikin. Kun yleensä työtön menee TE-toimistoon, kavereiden kesken työkkäriin, nyt työmarkkinatukea saavat ohjautuvat Aimolle. Alkuvaiheessa Aimo hoitaa alle 30-vuotiaiden, mutta syyskuusta alkaen kaiken ikäisten työmarkkinatukeen oikeutettujen asiakkaiden asioita.

Aimon ja Ohjaamon saman katon alle laittaminen on hyvä asia. Se tarkoittaa, että palvelut ovat saatavissa yhdestä paikasta. Ohjaamo on matalan kynnyksen palvelu, jossa saa vaikkapa ohjausta työnhakuun, opiskeluun ja arkeen. Ohjaamoon ei tarvita asiakkuutta.

Kaiken tavoitteena on tietenkin se, että ihmiset pääsisivät töihin tai kouluun tai saisivat muun tarvitsemansa avun. Etelä-Pohjanmaalla työttömyysprosentti on maan alhaisimpia ja pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt maakunnassa noin 40 prosenttia. Työmarkinatukevia saavien määrä Seinäjoella on kuitenkin laskenut hitaammin. Työmarkkinatukea saadaan, kun muiden työttömyysetuuksien päivät ovat tulleet täyteen tai kun tullaan työmarkkinoille ensimmäistä kertaa, esimerkiksi koulusta valmistuttaessa.

On aina hyvä kokeilla jotain uutta. Liian paljon kuulee tarinoita jäykästä byrokratiasta ja siitä, kuinka Kela on evännyt tuen saamisen milloin mistäkin syystä. On kaikkien etu, että varsinkin nuorista, työuransa kynnyksellä olevista saadaan kiinni ennen kuin he katoavat. On nimittäin helppo niin sanotusti jäädä vain makaamaan. Sanotaan, että kukaan ei tule kotoa hakemaan, mutta välillä olisi syytä. Eräällä tuttavallani jäi koulu kesken. Hänet pelasti etsivä nuorisotyö, joka tuli hakemaan kotoa ja patisti valmistumaan ja eteenpäin. Matalan kynnyksen palveluita ei tuolloin ollut saatavilla.

Kommentoi