Vielä kerran vaalit

Riina Haapala

Eduskuntavaaliehdokkaat ehtivät juuri ja juuri noukkia vaalimainoksensa teiden varsilta pois, kun uusia asennettiin jo tilalle.

Tällä viikolla, tarkalleen ottaen tämän lehden ilmestymispäivänä, alkaa ennakkoäänestäminen europarlamenttivaaleissa. Siis taas yhdet vaalit, vastahan ne eduskuntavaalit käytiin. Mutta kuvitelkaapa, jos syksylle olisi tullut vielä maakuntavaalit. No, niitä ei tule, joten keskitytään nyt ensin Eurooppaan.

Vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa äänesti 41 prosenttia suomalaisista äänioikeutetuista. Olin itse tuolloin opiskelijavaihdossa Saksassa ja sain kirjeen, kuinka äänestää ulkomailla. Parin junavaihdon päästä löytyi Suomen kunniakonsulaatti ja olihan se pakko käydä äänestämässä, ihan jo kokemuksen takia. Juhlallisuudesta ei tosin ollut tietoakaan, kun konsulaatti jostain asuinkortteleiden keskeltä löytyi ja käytävät kumisivat tyhjyyttään. Eipähän tarvinnut jonottaa..

Euroopan unioni on tällä hetkellä odotustilassa. Brexittiä on lykätty jo pariin otteeseen ja muu Eurooppa odottaa, lähtevätkö britit sopimuksella vai ilman. Tämä vaikuttaa myös muihin maihin, sillä jos ja kun Britannia lähtee, parlamentin paikkajako menee uusiksi.

EU vaikuttaa jokaisen suomalaisenkin elämään, vaikka se välillä unohtuu. Suurimman huomion tuppaavat kuitenkin saamaan asiat, jotka ovat lopulta merkityksettömimpiä tai eivät edes pidä paikkaansa. Kaikkihan muistavat, että EU kieltää käyrät kurkut tai lakupiiput, mutta kumpaakin myydään edelleen.

Suomalaiset ovat ennätyksellisen EU-myönteisiä. 56 prosenttia suomalaisista suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti ja vain 13 prosenttia kielteisesti. Kannata ilmenevät Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n arvo- ja asennetutkimuksesta. Myönteisesti suhtautuvia on nyt enemmän ja kielteisesti suhtautuvia vähemmän kuin kertaakaan aiemmin. Myös erohalukkuus on alimmillaan sitten jäsenyyden alkamisen vuonna 1995. Vain 14 prosenttia katsoo, että Suomen pitäisi erota EU:sta.

Kaikesta huolimatta, ennakkoäänestys on alkanut ja mahdollisimman monen soisi käyttävän ääntään. Jos ehdokas on vielä löytämättä, sopivaa voi etsiä osoitteessa www.seinajoensanomat.fi/vaalikone.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.