Rinne lupaa suunnanmuutosta

Kari Hokkanen

Antti Rinne kävi lupaamassa vaasalaisille täyden palvelun sairaalan. Se on hyvä lupaus eikä mahdottomia maksakaan.

Mutta hän lupaa myös muuttaa Suomen koko suunnan. Siitä on syytä olla huolissaan.

Jos se tarkoittaa paluuta Stubbin – Rinteen hallituksen ajan työttömyys- ja velkauralle, varsinkin nuorilla on aihetta ahdistua. Pienenevien ikäluokkien taakka kasvaisi ylivoimaiseksi.

Rinne lupasi myös lopettaa yhteiskunnan eriarvoistumisen. SDP on kuitenkin vastikään itse torjunut mitä räikeimmän eriarvoisuuden korjaamisen. Se on työterveyshuollon piirissä olevien ja muiden välillä. Ei kelvannut sote.

Vastaan harasi SDP myös niissä toimissa, joilla 140 000 työttömälle saatiin työpaikka. Se on tehokkainta mahdollista eriarvoisuuden poistoa.

Miksihän mediassa ei ole noiden 140 000:n mielipiteistä juuri kerrottu?

Talouden saavutuksissa Sipilän hallitus on historiamme parhaita. Ei näy kiitosta gallupeissa. Seuraavaksi pääministeriksi Sipilä on vähemmän suosittu kuin Rinne, vaikka tämän tuloksista on karseaa näyttöä. Kuten Haavistonkin.

Vaaliohjelmissa pitäisi puhua taloudesta vieläkin enemmän kuin ilmastosta, vaikka se on globaalisti tärkeämpi. Siihen vain ei kovin paljoa Suomen eduskunnassa vaikuteta, toisin kuin suomalaisten omaan talouteen, työllisyyteen ja tasa-arvoon.

Mutta jos toimituksia ei velka ja työllisyys kiinnosta, niin kuinka äänestäjäkään niitä noteeraisi.

Kahden puolueen väki pähkäilee Seinäjoella, kuinka saisi edustajan eduskuntaan. Ei riitä, että puolueella on tarpeeksi äänestäjiä. Keskustallakin on jo parikymmentä vuotta ollut Seinäjoella enemmän ääniä kuin muilla puolueilla tai missään muussa vaalipiirin kunnassa, mutta aina on jääty paitsi.

Keskustalla ja SDP:llä on kummallakin kolme ehdokasta, kaikki hyviä ja tarpeellisia. Mutta vain yksi voi päästä läpi.

Keskustassa se on tietysti viimeksi 80 äänen päähän päässyt.

Nyt äänten keskittyminen on vieläkin tärkeämpää, koska gallupien mukaan viides paikka on vaarassa.

Siis – sataviis!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.