Ilmastonmuutos eduskuntavaaleissa

Kari Hokkanen

Ilmaston lämmönnousun pysäyttäminen on aikamme vakavin haaste. Se on epämiellyttävä totuus.

Oli hyvä, että koululaiset järjestivät ympäri maailmaa mielenosoituksia, joissa vaadittiin päättäjiä nopeasti tekemään jotakin. Nuoriahan katastrofi koskisi.

Eduskuntatalon eteen kokoontuneet eivät toivottavasti kuvittele, että ilmastonmuutos ratkaistaisiin Suomen eduskunnassa. Promilleluokkaahan Suomen vaikutusmahdollisuudet ovat, eikä iso kuva Euroopassa ratkea.

Se vaatisi amerikkalaisia ja Aasian jättiläisiä hillitsemään hiilen tupruttelua ilmakehään ja Afrikan tolkuttoman väestönkasvun saamista kuriin.

Kaikki järkevä pitää tietysti Suomessakin tehdä.

Siis järkevä. Ihmisten pelkoja ja ahdistusta käytetään myös sekä vähemmän järkevien hankkeiden että raadollisten puolueintressien ajamiseen.

SDP:n ohjelman vaatimus – jonka Rinne nyttemmin kiistää – lihan ja maidon verottamisesta, jotta niitä ostettaisiin ja tuotettaisiin vähemmän, on ilmaston kannalta hyttysen ininää. Tai punavihreät puheet hakkuiden eli metsäteollisuuden leikkauksista. Puita pitää kaataa, jalostaa laadukkaiksi tuotteiksi ja istuttaa taimia tilalle. Vain vienti tuo Suomeen nekin miljardit, joita Rinne epämääräisen luvun lupaili jakaa TV-tentissään.

Eikä ollut Sipilältä huono ehdotus, että ilmastolakkoilijat vahvistaisivat uskottavuuttaan istuttamalla vaikkapa kymmenen miljoonaa uutta puuntainta.

Turpeen poltosta tulee luopua, mutta sellaisessa tahdissa, että korvaajaksi ei tule kivihiili.

Kotimaisen energian tai elintarvikkeen korvaaminen tuonnilla ei ole ilmastoteko.

Seinäjoen haaste on varmistaa edustuksensa eduskunnassa.

Kokoomuksen osalta asia on selvä. Wallinin paikan pysyminen seinäjokisella vaatisi demareilta äänten keskittämistä, mutta epäselvältä näyttää.

Keskustan tavoite jäi viimeksi 80 äänen päähän. Nyt Kivisaari saa Lapualta vielä enemmän, mutta Seinäjoki ratkaisee.

Kahden ja puolen viikon päästä nähdään, kuinka on järkeä käytetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu