Jokaisella on oikeus tehdä omat valintansa

toimitus

Ei mene viikkoa, jolloin ei keskusteltaisi siitä, miten Suomen syntyvyys saadaan nousuun. Onneksi parin vuoden takaisista synnystalkoopuheista on sentään päästy jo eteenpäin. Nuorten naisten ja pariskuntien lapsenteko on kaikkein vähiten isoisäikäisten asia.

Syyllistämisestä on vähitellen päästy seuraavaan vaiheeseen: siihen, miksi joku ei tee lapsia. Viimeksi näin aiheesta jutun tällä viikolla Ylellä. Lapsettomilta opiskelijoilta kysyttiin, miksi he eivät ole ole lapsia hankkineet. Yksi heistä, 25-vuotias Jaana-Kaisa Parkkinen kiteytti asian hyvin ”Emme ole kohtuinemme mitään talkooharavoita. Meillä on oikeus valita, halutaanko me lapsia.”

Tämän päivän yhteiskunnassa jokaisella tosiaankin on oikeus valita, haluavatko he lapsia. Jokainen nuori nainen ja aika iso osa miehistäkin tietää sen, kun sukulaistäti kyselee, että koskas sitä jälkikasvua on tulossa. Kysymys aiheuttaa lähes poikkeuksetta kiusaantuneen hiljaisuuden: yksi ei missään nimessä halua lapsia, toinen haluaisi, mutta ei voi saada.

Toistuvasti kuitenkin kaikissa kyselyissä nousee esiin epävarmuus. Epävarmuus omasta tulevaisuudesta, työstä, rahasta... Osa nostaa esiin ilmastonmuutoksen: jos maapallon kantokyky on jo nyt äärirajoillaan, helpottaako se, jos tänne tehdään lisää lapsia. Suomessa tilanne on kuitenkin se, että lapsia syntyy yhä vähemmän. Se tarkoittaa sitä, että yhä pienemmän joukon pitäisi rahoittaa yhä suuremman, vanhenevan joukon palvelut. Ratkaisuksi on ehdotettu niin syntyvyyden lisäämistä kuin maahanmuuttoakin.

Ei niitä mukuloita tähän maailmaan kuitenkaan saada sillä, että papat patistelevat nuoria pareja lapsentekohommiin. En usko, että kukaan innostuu asiasta siksi, että poliitikot kertovat vakavalla naamalla, että Suomen syntyvyys pitää saada nousuun. Etenkin, jos takataskussa on kolmen kuukauden pätkätyösopimus ja epävarma tulevaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää