Jokaisella on oikeus tehdä omat valintansa

Riina Haapala

Ei mene viikkoa, jolloin ei keskusteltaisi siitä, miten Suomen syntyvyys saadaan nousuun. Onneksi parin vuoden takaisista synnystalkoopuheista on sentään päästy jo eteenpäin. Nuorten naisten ja pariskuntien lapsenteko on kaikkein vähiten isoisäikäisten asia.

Syyllistämisestä on vähitellen päästy seuraavaan vaiheeseen: siihen, miksi joku ei tee lapsia. Viimeksi näin aiheesta jutun tällä viikolla Ylellä. Lapsettomilta opiskelijoilta kysyttiin, miksi he eivät ole ole lapsia hankkineet. Yksi heistä, 25-vuotias Jaana-Kaisa Parkkinen kiteytti asian hyvin ”Emme ole kohtuinemme mitään talkooharavoita. Meillä on oikeus valita, halutaanko me lapsia.”

Tämän päivän yhteiskunnassa jokaisella tosiaankin on oikeus valita, haluavatko he lapsia. Jokainen nuori nainen ja aika iso osa miehistäkin tietää sen, kun sukulaistäti kyselee, että koskas sitä jälkikasvua on tulossa. Kysymys aiheuttaa lähes poikkeuksetta kiusaantuneen hiljaisuuden: yksi ei missään nimessä halua lapsia, toinen haluaisi, mutta ei voi saada.

Toistuvasti kuitenkin kaikissa kyselyissä nousee esiin epävarmuus. Epävarmuus omasta tulevaisuudesta, työstä, rahasta... Osa nostaa esiin ilmastonmuutoksen: jos maapallon kantokyky on jo nyt äärirajoillaan, helpottaako se, jos tänne tehdään lisää lapsia. Suomessa tilanne on kuitenkin se, että lapsia syntyy yhä vähemmän. Se tarkoittaa sitä, että yhä pienemmän joukon pitäisi rahoittaa yhä suuremman, vanhenevan joukon palvelut. Ratkaisuksi on ehdotettu niin syntyvyyden lisäämistä kuin maahanmuuttoakin.

Ei niitä mukuloita tähän maailmaan kuitenkaan saada sillä, että papat patistelevat nuoria pareja lapsentekohommiin. En usko, että kukaan innostuu asiasta siksi, että poliitikot kertovat vakavalla naamalla, että Suomen syntyvyys pitää saada nousuun. Etenkin, jos takataskussa on kolmen kuukauden pätkätyösopimus ja epävarma tulevaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu