Evakon laululla on valoisa loppu

toimitus

Maaliskuun 13. päivä 1939 oli Karjalan heimon historian traagisin. Yli 400 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa ja siirtymään uuden rajan taakse.

Ihan itsestään selvää evakkotielle lähtö ei ollut. Neuvostoliitto ei sitä vaatinut. Suomessakin moni olisi suonut ainakin osan jäävän.

Talousmiehet laskivat, ettei Suomi selviäisi niin suuresta siirtolaisjoukosta. Lakimiehet tulkitsivat, ettei evakoilla olisi juridista oikeuttakaan saada korvauksia.

He eivät olleet keitä tahansa. Pääministeri Ryti, ulkoministeri Tanner, valtioneuvos Paasikivi...

Karjalaiset aavistivat, kuinka kävisi, jos jäätäisiin. Kun hallituksessa aihetta pohdittiin, talvisodan puolustusministeri Juho Niukkanen jyrähti: pois joka sorkka!

Niin tapahtui, onneksi karjalaisille ja Suomelle.

Kiista korvauksista päättyi karjalaisille suotuisasti. Taakkaa päätettiin tasata. Karjalaisilla se jäi tietysti raskaimmaksi, mutta korvaukset tekivät uuden elämän alun helpommaksi.

Tiukin vääntö käytiin maataloussiirtoväen – heitä oli noin puolet kaikista – oikeudesta saada menetettyjen peltojen tilalle maata. Ratkaisevat olivat presidentti Kallion sanat ja esimerkki. ”Meillä täytyy olla kuntoa siihen”, sanoi Kallio, ja osoitti omia peltojan pika-asutukseen.

Toisin suhtautuivat vaikkapa Tanner, joka yhtiöitti kiireesti Sorkkiaan, tai Mannerheim, joka jatkosodan jälkeen yritti säätiöimällä keplotella Kirkniemeään turvaan siirtoväeltä.

Veikko Lavin mestarillinen ”Evakon laulu” tiivistää riipaisevan kauniisti karjalaisten evakkotien. Surullisella kertomuksella on valoisa loppu. Kuin äiti äesti omaa peltotilkkuaan, säestivät kiurut uuden elämän alkamista.

Hyvinhän siirtoväen sopeutuminen lopulta kävi, onneksi itselleen ja uusille asuinsijoille. Seinäjoenkin kehitystä karjalaisten tulo vauhditti merkittävästi. Kyllä Heimotulet-patsaalle murheen päivän merkeissä kokoontuneet karjalaiset senkin muistavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 3. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 13. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää