Kolumni: Menestys tavoitteena on illuusio

toimitus

Menestyksen asettaminen tavoitteeksi on usein kuultu fraasi, mikä ei itsessään tarkoita vielä mitään. Menestys tavoitteena on oikomista, mikäli varsinaiset toimenpiteet pyritään pitämään minimissään, ja pyritään kaikin mahdollisin keinoin pääsemään vain kohti menestystä. Pitkäjänteisyys paistaa poissaolollaan, ja pikavoittojen hakeminen on enemmän kuin arkipäivää.

Urheiluvalmennuksen piirissä kyseinen tavoite on siirtymässä syrjään. Oikomisen ja välinpitämättömyyden sijaan sukupolvien kehittyessä, myös valmentamisen suhteen ollaan siirtymässä enemmän kohti oppimisen ja kehittymisen tavoitteita.

Sukupolvien kehittymisellä tarkoitan ihmisten tapoja toimia yhteiskunnassa ja osana urheilujoukkueita. Aiemmin käytetty kuri ja autoritäärinen tapa toimia on jäämässä yhteistyön ja autonomian alle. Ihmisen oma tahto on vallitsevampaa, ja vaatii valmentajilta yhä enemmän vuorovaikutuksellisia taitoja luoda yhteinen ymmärrys toiminnasta. Kukaan urheilija ei ole kone, vaan jokainen urheilija on ihminen, joka pyrkii saamaan itsestään mahdollisimman paljon irti. Yksinkertaisesti sanottuna ihminen pyrkii oppimaan ja kehittämään itseään, ja joukkuetoiminnassa tämä tarkoittaa yhteisöllistä toimintaa.

On tutkittu, että ihminen kykenee suoriutumaan paremmin ympäristössä, jonka kokee olevan omaa taitotasoa korkeampi. Kun pyrimme kehittämään ihmisen kykyä suoriutua, kykenemme nostamaan samalla myös joukkueen tasoa. Tavoitteena ei tällöin voi olla menestys, vaan tavoitteena on kehitys, mikä mahdollistaa ihmisen oppimisen ryhmässä. Yksilöiden ja ryhmän oppimisen myötä tuloksena on pitkäjänteisellä työllä menestys. Kun keskitymme prosessiin, tulos seuraa kyllä perässä.

Kun kohdistamme voimavaramme auttamaan urheilijaa eli ihmistä kehittymään ja oppimaan, tuloksena on ennemmin tai myöhemmin menestys. Menestys on vain jäävuoren huippu, ja todellinen työ ja pitkäjänteisyys makaa veden pinnan alla. Menestys ei ole tavoite, menestys on tulos siitä, kun on tavoiteltu oppimista ja kehitystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää