Kolumni: Menestys tavoitteena on illuusio

Vierasblogi

Menestyksen asettaminen tavoitteeksi on usein kuultu fraasi, mikä ei itsessään tarkoita vielä mitään. Menestys tavoitteena on oikomista, mikäli varsinaiset toimenpiteet pyritään pitämään minimissään, ja pyritään kaikin mahdollisin keinoin pääsemään vain kohti menestystä. Pitkäjänteisyys paistaa poissaolollaan, ja pikavoittojen hakeminen on enemmän kuin arkipäivää.

Urheiluvalmennuksen piirissä kyseinen tavoite on siirtymässä syrjään. Oikomisen ja välinpitämättömyyden sijaan sukupolvien kehittyessä, myös valmentamisen suhteen ollaan siirtymässä enemmän kohti oppimisen ja kehittymisen tavoitteita.

Sukupolvien kehittymisellä tarkoitan ihmisten tapoja toimia yhteiskunnassa ja osana urheilujoukkueita. Aiemmin käytetty kuri ja autoritäärinen tapa toimia on jäämässä yhteistyön ja autonomian alle. Ihmisen oma tahto on vallitsevampaa, ja vaatii valmentajilta yhä enemmän vuorovaikutuksellisia taitoja luoda yhteinen ymmärrys toiminnasta. Kukaan urheilija ei ole kone, vaan jokainen urheilija on ihminen, joka pyrkii saamaan itsestään mahdollisimman paljon irti. Yksinkertaisesti sanottuna ihminen pyrkii oppimaan ja kehittämään itseään, ja joukkuetoiminnassa tämä tarkoittaa yhteisöllistä toimintaa.

On tutkittu, että ihminen kykenee suoriutumaan paremmin ympäristössä, jonka kokee olevan omaa taitotasoa korkeampi. Kun pyrimme kehittämään ihmisen kykyä suoriutua, kykenemme nostamaan samalla myös joukkueen tasoa. Tavoitteena ei tällöin voi olla menestys, vaan tavoitteena on kehitys, mikä mahdollistaa ihmisen oppimisen ryhmässä. Yksilöiden ja ryhmän oppimisen myötä tuloksena on pitkäjänteisellä työllä menestys. Kun keskitymme prosessiin, tulos seuraa kyllä perässä.

Kun kohdistamme voimavaramme auttamaan urheilijaa eli ihmistä kehittymään ja oppimaan, tuloksena on ennemmin tai myöhemmin menestys. Menestys on vain jäävuoren huippu, ja todellinen työ ja pitkäjänteisyys makaa veden pinnan alla. Menestys ei ole tavoite, menestys on tulos siitä, kun on tavoiteltu oppimista ja kehitystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu