Oletko jo kokeillut?

Riina Haapala

Seinäjoen Sanomien vaalikone aukesi lukijoiden eli teidän käytettäväksi viime perjantaina. Joko olet kokeillut?

Vaalikoneessa on 25 kysymystä, joilla voi selvittää eduskuntavaaliehdokkaiden kannan niin eutanasiaan, yksityisautoilun rajoittamiseen kuin maatalouden tukemiseen.

Tulemme tekemään vaalikonevastauksien perusteella juttuja kiinnostavimmista kysymyksistä niin printtiin kuin verkkoonkin aina vaaleihin saakka.

Eduskuntavaalit käydään reilun kuukauden päästä. Ennakkoäänestys alkaa 3. huhtikuuta ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Vaasan vaalipiirissä äänestysprosentti oli 72,0. Korkeampiin lukemiin päästiin vain Helsingissä (75,1) ja Uudellamaalla (72,4).

Pohjalaismaakunnista ahkerimmin uurnille lähdettiin Luodossa (84,3) ja Närpiössä (82,9). Peräpäätä pitivät Ähtäri (65,7), Alavus (67,1) ja Kauhajoki (67,2).

Vielä voi vain arvailla, kuinka moni tänä keväänä lähtee vaaliuurnille. Ja vaikka eduskuntavaalit kiinnostaisivat, niiden jälkeen edessä häämöttävät europarlamenttivaalit, joiden äänestysprosentti jäi vuonna 2014 koko maassa 41 prosenttiin. Vaasan vaalipiirin äänestysprosentti (43,0) oli tuolloin neljänneksi korkein, mutta ei sitä voi hyväksi lukemaksi siltikään sanoa. Ja sitten ovat vielä ne maakuntavaalit, mutta niistä on viisaampi olla vielä sanomatta mitään, kun koko sote- ja maakuntauudistus on jumissa.

Ei ole ihme, että puolueita pelottaa, aiheuttaako tämä kevät vaaliähkyn. Perinteisesti sanotaan, että jos ei äänestä, ei ole varaa valittaa. Viimeisen neljän vuoden aikana rutinaa on kyllä kuulunut eikä valittajilta ole kyselty, tuliko omaa ääntä käytettyä. Jos jokin on varmaa, niin se, että valitusta riittää aina. Kaikkien etu kuitenkin on, että mahdollisimman moni äänestää.

Vaalikoneemme tarkoitus on tehdä äänestämispäätös helpommaksi. Jos et ole vielä kokeillut, mene siis osoitteeseen www.seinajoensanomat.fi/vaalikone ja katso, kuka olisi sinulle sopivin ehdokas.

Kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu