Satavuotias tasavalta ansaitsee liputuspäivän

toimitus

Jo ennen sisällissodan päättymistä käynnistynyt taistelu hallitusmuodosta ei loppunut valitun kuninkaan luopumiseen marraskuussa 1918. Monarkistit istuivat alkuvuonna 1919 yhä tukevasti vallassa, Lauri Ingman pääministerinä ja Mannerheim valtionhoitajana.

Maaliskuun eduskuntavaaleissa tasavaltalaiset saivat murskavoiton, mutta edelleen eläteltiin kuningashaaveita. Mannerheimia yllytettiin vielä kesällä jättämään vahvistamatta hallitusmuodon, julistamaan poikkeustila ja hyökkäämään Pietariin valkokenraali Judenitsin kanssa.

Tasavaltalaispuolta johtanut Alkio kutsui kuningashanketta vallankaappaukseksi. Sitähän se olikin. Monarkiaa kannatti enintään neljäsosa kansasta, mutta kun toinen puoli kansanedustajista oli vankileireillä tai maanpaossa, saatiin vieraan vallan tukemalla hirmuisella painostuksella tynkäeduskuntaan enemmistö, joka valitsi perustuslakia kiertäen kuninkaan.

Kaiken huipuksi herrat matkustivat pyytämään kuningasta valtakuntaansa aikana, jolloin Saksan romahdus oli jo saksalaisille selvä ja vallankumous ovella.

Oli tärkeää, että kuningaspuuhaa jarrutettiin niin kauan, ettei Hessenin prinssi ehtinyt Suomeen eikä monarkia vakiintua. Mannerheim kyseli Lontoossa maailmansodan voittajilta, saisiko Suomi pysyä kuningaskuntana ja arveli Alkiolle, ettei näillä olisi mitään sitä vastaan.

Suomen kansalla oli, kuten vaaleissa nähtiin. Lopullisesti tasavallan voitto varmistui, kun presidentinvaalissa Ståhlbergille hävinnyt Mannerheim 17.7. vahvisti tasavaltalaisen hallitusmuodon.

Se saattoi ratkaista itsenäisyyden tulevaisuuden. Kuinkahan olisi käynyt, jos valtionpäämiehenä olisi ollut vähemmistön maahan keplottelema vierasmaalainen kruunupää eikä vapaasti valittu talonpoikaispresidentti, kun Stalin hyökkäsi 1939?

Olisiko paikallaan tehdä heinäkuun 17:stä liputuspäivä, tasavallan päivä? Tulisi samalla muistetuksi tasavallan tekijöitä, taistelua johtanutta Alkiota ja hallitusmuodon kirjoittajaa Ståhlbergia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää