Satavuotias tasavalta ansaitsee liputuspäivän

Kari Hokkanen

Jo ennen sisällissodan päättymistä käynnistynyt taistelu hallitusmuodosta ei loppunut valitun kuninkaan luopumiseen marraskuussa 1918. Monarkistit istuivat alkuvuonna 1919 yhä tukevasti vallassa, Lauri Ingman pääministerinä ja Mannerheim valtionhoitajana.

Maaliskuun eduskuntavaaleissa tasavaltalaiset saivat murskavoiton, mutta edelleen eläteltiin kuningashaaveita. Mannerheimia yllytettiin vielä kesällä jättämään vahvistamatta hallitusmuodon, julistamaan poikkeustila ja hyökkäämään Pietariin valkokenraali Judenitsin kanssa.

Tasavaltalaispuolta johtanut Alkio kutsui kuningashanketta vallankaappaukseksi. Sitähän se olikin. Monarkiaa kannatti enintään neljäsosa kansasta, mutta kun toinen puoli kansanedustajista oli vankileireillä tai maanpaossa, saatiin vieraan vallan tukemalla hirmuisella painostuksella tynkäeduskuntaan enemmistö, joka valitsi perustuslakia kiertäen kuninkaan.

Kaiken huipuksi herrat matkustivat pyytämään kuningasta valtakuntaansa aikana, jolloin Saksan romahdus oli jo saksalaisille selvä ja vallankumous ovella.

Oli tärkeää, että kuningaspuuhaa jarrutettiin niin kauan, ettei Hessenin prinssi ehtinyt Suomeen eikä monarkia vakiintua. Mannerheim kyseli Lontoossa maailmansodan voittajilta, saisiko Suomi pysyä kuningaskuntana ja arveli Alkiolle, ettei näillä olisi mitään sitä vastaan.

Suomen kansalla oli, kuten vaaleissa nähtiin. Lopullisesti tasavallan voitto varmistui, kun presidentinvaalissa Ståhlbergille hävinnyt Mannerheim 17.7. vahvisti tasavaltalaisen hallitusmuodon.

Se saattoi ratkaista itsenäisyyden tulevaisuuden. Kuinkahan olisi käynyt, jos valtionpäämiehenä olisi ollut vähemmistön maahan keplottelema vierasmaalainen kruunupää eikä vapaasti valittu talonpoikaispresidentti, kun Stalin hyökkäsi 1939?

Olisiko paikallaan tehdä heinäkuun 17:stä liputuspäivä, tasavallan päivä? Tulisi samalla muistetuksi tasavallan tekijöitä, taistelua johtanutta Alkiota ja hallitusmuodon kirjoittajaa Ståhlbergia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu