Ensin henki, sitten rahat

Katri Kulmuni saattaa olla ensimmäinen valtiovarainministerimme, joka lupaa, että raha ei lopu. Oma ei riitä, mutta otetaan velkaa niin paljon kuin tarvitaan.

Paljon tarvitaan. Viruksen torjunta ja sairaiden hoito maksaa miljardeja. Työttömät ja lomautetut, konkurssin tehneet ja uhkaamat yrittäjät ja firmat sekä kunnat tahtovat valtiolta rahaa. Lisätarve lienee parikymmentä miljardia.

Kannattaa maksaa, sanovat myös johtavat ekonomistit. Juuri ne, jotka muutama kuukausi sitten tuskailivat, kun valtion velkaa ei ole saatukaan lasku-uralle, kuten hallitusohjelmassa lupailtiin. Maailmaa ei mullista, olipa velka per vuotuinen kansantulo muutaman prosenttiyksikön isompi vai pienempi, sanoo Etlan Kangasharju.

Kun on priorisoitava rahat vai henki, kaikkien mielestä tärkeämpi on henki.

Sekin tiedetään, ketkä laskut maksavat.

Kukapa muu kuin me itse. Yritykset, palkansaajat, eläkeläiset.

Sen taakan jakaminen on politiikkaa. Paljonko ja kenen veroja korotetaan, mitä etuuksia leikataan ja mikä uudistus perutaan.

Yksimielisyys vaihtuu eripuraan.

Niin kävi viime sotienkin aikana. Sotaa käytiin melko yksituumaisesti, mutta sotakustannusten ja -korvausten taakkaa jaettiin lakkojen ja mielenosoitusten säestyksellä. Poliisien pamput heiluivat.

Melkein kaikkien tulo- ja kulutustaso laski, kun raha menetti nopeasti arvoaan. Vain ne harvat, jotka osasivat keinotella, rikastuivat.

Gallupit kertovat, että presidentti, pääministeri ja koko hallitus saavat kansalaisilta melkein yksimielisen kannatuksen, mykistyneen opposition äänestäjiä myöten. Suurin hallituspuolue sivuutti kannatusgallupissa suurimman oppositiopuolueen, ensi kerran sitten eduskuntavaalien.

SDP saa kiittää nousustaan paitsi koronaa myös Sanna Marinin esiintymistaitoa. Lisäpisteitä hän lienee saanut median turhaan paisuttelemasta pikku ottelusta presidentin kanssa.

Mutta kun korona kaikkoaa, sankaripääministeristä tulee taas ikäviä puhuva poliitikko, ja kansan henkeä ja terveyttä viisaasti puolustava valtioneuvosto muuttuu kansanvastaiseksi riistohallitukseksi, joka tekee kaiken väärin.