Mitä koronan jälkeen?

Riina Haapala

Koronaviruksen tautihuipun Suomessa on arveltu olevan edessä toukokuussa. Satavarmaa tietoa on tällä hetkellä tuskin kenelläkään. Moni kesätapahtuma roikkuu tällä hetkellä vielä löysässä hirressä. Ilmajoen musiikkijuhlat ilmoitti jo siirrosta ensi vuoteen, festivaalit odottelevat. Mitä pidemmälle odotus venyy, sitä kalliimmaksi peruminen tulee.

Useat yritykset ovat sulkeneet oviaan, mutta useat ovat myös keksineet uusia keinoja selviytyä koronakriisin yli. Jonkin verran odotuksia on esimerkiksi valtion suuntaan, mutta monella mieliala tuntuu olevan, että itse pitää keinot keksiä ja valtiolta on turha odottaa apua.

Etelä-Pohjanmaan liitto jakaa tänä vuonna noin puoli miljoonaa ylimääräistä koronakriisin vaikutusten hillitsemiseen.

Etelä-Pohjanmaan maakuntahallitus päätti myös avata kehittämisapurahojen haun koronakriisistä kärsineille kulttuuritoimijoille. Avustusta voivat hakea niin yhdistykset, työryhmät, yksittäiset taiteilijat kuin alan yritykset ja taidelaitokset.

Kulttuurialalla työt pysähtyivät monella kuin seinään, kun ensin rajattiin kokoontumiset alle 500 hengen tapahtumiin ja sitten alle 10 hengen tapahtumiin. Esimerkiksi Seinäjoen Taidehalli ehti juhlia avajaisiaan, kun seuraavana päivänä isot tapahtumat kiellettiin. Viiden päivän aukiolon jälkeen Taidehalli suljettiin. Taidehalliin pääsee kurkistamaan lyhyellä YouTube-videolla. Muuallakin on tehty innovatiivisia ratkaisuja. Esimerkiksi Oulun taidemuseossa esillä olevaan Ellen Thesleffin Aurinkosuudelma-näyttelyyn pääsee tutustumaan virtuaalisella 3D-kierroksella.

Mutta eihän virtuaalikierros ole sama asia kuin varsinaisessa näyttelyssä käyminen. Eikä ilmainen virtuaalikierros tuo tuloja.

Seinäjoen Yrittäjien puheenjohtaja Ossi Viljanen sanoi viime viikolla haastattelussamme, että jokaisen pitäisi miettiä nyt niitä yrityksiä ja palveluita, joita haluaa koronakriisin jälkeen käyttää. Viljanen muistutti, että niiden tukemisen aika on nyt. Muuten saattaa olla liian myöhäistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää