”Laita siihen lehteen jotain kivaa”. Näin oli lukija eräälle päätoimittajakollegalle tokaissut. Elettiin koronaviruskriisin alkupäiviä ja hallitus oli juuri ilmoittanut ensimmäisistä rajoituksista. Pelko ja epätietoisuus olivat kasvaneet yhtä aikaa tartuntojen kanssa.
Rajoitukset ovat kuitenkin vähentäneet pelkoa. Tämä käy ilmi Mediatalo Keskisuomalaisen, jonka osa myös Seinäjoen Sanomat on, kaupunki- ja maakuntalehtien koronavirusuutisista kerätystä tunnedatasta. Olet saattanut huomatakin, että verkkojuttujemme perässä kysytään, millaista tunnetta juttu herätti.
Tunnedataa on kerätty tähän mennessä yli 4 000 koronavirustilannetta käsittelevästä jutusta. Pelko kasvoi tartuntojen lisääntyessä, mutta väheni, kun viranomaiset antoivat selkeitä ohjeita, kuinka tulisi toimia.
Pelon tunnetta vähensivät myös hallituksen rajoituspäätökset sekä poikkeuslakien käyttöönotto. Epävarmuus heräsi kuitenkin uudelleen, kun päätös Uudenmaan eristämisestä tehtiin.
Etelä-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla ei ole metriäkään yhteistä rajaa. Silti eristämispäätös vaikuttaa monen elämään myös täällä. Omaanikin. Olen kotoisin Uudeltamaalta, joten vanhempani ja aika moni muu sukulainen on siellä. Vitsailimme jo perheen WhatsApp-ryhmässä ruokapaketin heittämisestä rajan yli, kun äidin lihapatojen ääreen ei pääse.
Harmitus siitä, ettei näe läheisiä, on kuitenkin pienempi murhe kuin mahdollinen koronatartunta. Puhelin on keksitty ja Skypekin toimii.
Sen sijaan lähiympäristössä ulkoilu tekee hyvää. Tällä hetkellä Seinäjoella leviää maailmanlaajuinen nallejahti, jossa laitetaan pehmolelu näkyvälle paikalle ikkunalle, jotta lapset voivat bongailla niitä ulkoillessaan. Seinäjoella näitä hyvän mielen tuovia nalleja on tätä kirjoittaessa ilmoitettu jo 180! Tällaisia pieniä hyviä asioita tarvitaan lisää. Ne vahvistava tunnetta siitä, että tästä selvitään.