Koronasodan henki

Kari Hokkanen

Äsken muisteltiin 80 vuotta sitten päättynyttä talvisotaa. Samaa henkeä on ilmassa.

Työmarkkinajärjestöt löysivät toisensa kuin Tammikuun kihlauksessa 1940. Pikavauhtia sovittiin yrityksille isompia kustannuskevennyksiä kuin raivokkaasti vastustetut Sipilän kikyt. Hallituspohjallakin lienee osansa asiassa. Punamulta talvisodan henkeäkin pohjusti.

Tehtäköön nyt vielä tekemättömät sopimukset yleisen linjan mukaan ja palataan kuoppiin olojen normalisoiduttua. Nyt ei todellakaan ole työtaisteluiden aika.

Liekö koskaan oppositio kiitellyt ministereitä niin vuolaasti kuin viime viikon kyselytunnilla.

Hyvin hallitus on hallinnut. Ei kuulu vinoilua huulipunahallituksesta, kun rouvat ovat kertoneet, mitä on päätetty suomalaisten hengen ja terveyden suojelemiseksi.

Järeät toimet ovat myrkkyä taloudelle. Järeitä ovat vastamyrkytkin, kymmenien miljardien tukipaketit valtion eli meidän kaikkien piikkiin.

Velka kasvaa hurjasti. Kasvakoon. Kyllä terveet ihmiset talouden jälleenrakentavat. Se on sitä helpompaa, mitä vähemmän yrityksiä kaatuu ja työpaikkoja katoaa. Sotakorvauksista ehtii murehtia sitten kun laskut lankeavat.

Tasavallan johtajia on syystä kiitelty.

Presidentti on ottanut saman roolin kuin Kyösti Kallio 80 vuotta sitten. Vahva tuki hallitukselle, rohkaisua ja tyynnyttelyä kansalaisille ja kovistelua niille, jotka eivät sääntöjä noudata.

Ministereistä on eniten kiitelty Marinia, Kulmunia ja Lintilää. Miinuksia on kirjattu Kiurulle sekavista puheista ja Anderssonille alaluokkien ohjesekoilusta, kun moni perhe ja opettaja saivat käsityksen, että palataankin koronaa edeltävään järjestykseen.

Koko hallituksen arvosana on ainakin kiitettävä yhdeksän.

Sota-aikaan kuuluvia lieveilmiöitäkin on ollut. Huijaritarkastajia ihmisten ovilla, mustaa pörssiä käsidesillä, hamstrausta. Mutta positiivista on valtavasti enemmän. Naapuriapu kukoistaa, melkein kaikki tottelevat viranomaisia, luovia ratkaisuja syntyy.

Historiankirjoissa voidaan joskus muistella koronasodan henkeä ja kunnian päiviä, joita toivottavasti kertyy vähemmän kuin 105.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää