Ulkoilu nousi ykkösjutuksi

Tätä kirjoittaessa Suomeen ei ole määrätty liikkumisrajoituksia eikä ravintoloita ole suljettu. Monen mielestä syytä olisi ja erityisesti on puhuttu Uudenmaan eristämisestä muusta maasta. Matkustamista maakuntien välillä ei toki ole suositeltu, mutta aika moni pakkasi perheensä autoon ja käänsi nokan kohti pikkupaikkakunnilla ja Lapissa sijaitsevia mökkejä. Se sai monet tahot, syystäkin, älähtämään. Maakuntien sairaalapaikat on mitoitettu asukasluvun mukaan. Nyt onkin viisaampi pysyä kotona ja kotipaikkakunnalla, vaikka erillistä matkustuskieltoa ei tulisi.

Vaikka Lapin hankia ei Seinäjoen korkeudella ole, voi ulkoilua harrastaa omassa lähimaastossakin. Ulkoilu onkin ollut erityisen suosittua nyt, kun sisällä tehtäviä aktiviteetteja ei suositella ja kodin seinien sisällä istuminen alkaa ahdistaa, kun vanhemmat ovat etätöissä ja lapset etäkoulussa kotona.

Toki ulkoilussakin on hyvä muistaa turvaväli. Metsähallitus joutui viime viikonloppuna muistuttamaan ulkoilijoita turvaväleistä. Ulkoilma ei mystisesti hajota ja kadota viruksia ilmaan, jos nuotiopaikalla istutaan kylki kyljessä. Erityisesti tämä koskee suosituimpia ulkoilupaikkoja Etelä-Suomessa, kuten Nuuksiota, jossa polut ovat nykyään varsin ruuhkaiset.

Etelä-Pohjanmaalla tilaa ja paikkoja onneksi riittää, joten aivan samanlaista ongelmaa ei tarvitse päästä syntymään. Tosin maakunnassa on edelleen hieman parannettavaa ulkoilupaikkojen saavutettavuudessa. Monesta on vaikea löytää tietoa tai tieto on piilotettu monen mutkan taakse. Mitä paremmin eri vaihtoehdoista on tietoa saatavilla, sitä laajemmalle alueelle ihmiset levittäytyvät. Koronaepidemian aikaan ei ole kenenkään etu, että nökötämme rivissä Kyrkkärin rannalla tai marssimme peräkanaa Paukanevan pitkospuilla.