Kolumni: Näet aina ihmisiä, jotka auttavat

Vierasblogi

Korona on pysäyttänyt ei vain kansakuntaa, vaan koko maailman. Tällaista ei ole tapahtunut koskaan. Kun kirjoitan tätä, hallitus ei ole julistanut poikkeustilaa, mutta tilanne on yhtäkaikki poikkeuksellinen.

Erilaisia reaktioita on nähty. Toiset hamstraavat ja toiset päivittelevät ylireagointia. Monilla aloilla tämä vaikuttaa murskaavasti ihmisten elantoon. Joillakin on huolta itsestään tai vakavasti sairaista tai iäkkäistä läheisistä. Kotiin vetäytyminenkään ei ole kaikille pelkkää tervetullutta downshiftausta syystä tai toisesta.

Jaoin Facebookissa sitaatin vanhan yhdysvaltalaisen lastenohjelman juontajalta herra Rogersilta. Vapaasti suomennettuna: ”Kun olin pieni poika ja näin uutisissa pelottavia asioita, äitini sanoi minulle: ’Etsi auttajia. Näet aina ihmisiä, jotka auttavat.’”

Lainauksessa on monta viestiä. Lapsille se toimii sellaisenaan, turvallisena vakuutuksena siitä, että auttajia on aina. Meille aikuisille siinä on parikin viestiä rivien välissä.

Ensinnäkin me olemme niitä vastuunkantajia ja auttajia, kukin omalla paikallaan. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa, tehdä omat tehtävät mahdollisimman hyvin ja auttaa lähimmäistään ja välttää ylimääräistä liikkumista. En ole suurimmassa vaarassa perusterveenä työikäisenä, mutta voin hidastaa koronan ja muiden tautien leviämistä ja estää siten terveydenhuollon ruuhkautumisen.

Toiseksi, ”aina on auttajia” kertoo siitä, että meillä on järjestäytynyt yhteiskunta. Virkamiehet ja päättäjät sekä hoitohenkilökunta eivät ole täydellisiä, mutta heidät olemme asettaneet tehtäviinsä. Parhaiten autamme viranomaisia levittämällä vain todennettua tietoa ja luottamalla annettuihin ohjeisiin.

Viimeinen hyvä viesti on keskittyä positiiviseen. Maailmanlaajuisesti katsottuna olemme parhaimmassa mahdollisessa turvassa. Meillä on varaa olla armollisia itsellemme ja toisillemme. Meillä on erilaiset tilanteet ja tavat reagoida niihin. Mitään suurempaa vahinkoa ei vessapaperin ostamisestakaan ole seurannut. Ja siitä saa ainakin huumoria revittyä, vaikka aika on poikkeuksellinen.

Henna Salo

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.