Somevitseistä vakavuuteen

Riina Haapala

Viime viikon lopulla sosiaalista mediaa kiersivät lukuisat kuvat, joiden pääaiheena oli vessapaperi. Ihmiset pudistelivat päätään, kun kaupoissa ostoskärryt täyttyivät muun muassa vessapaperista, makaronista ja jauhelihasta. Kotivara oli äkkiä päivän sana ja aika moni taisi tulla yllätetyksi.

Tosin moni taisi olla myös lukenut Marttojen kotivaraohjeita varsin kirjaimellisesti. Kävin ruokaostoksilla eräässä marketissa perjantaina. Kyseisessä kaupassa tölkkipapujen hylly oli yhtäkkiä tyhjentynyt. Siis hylly, jota en ole vielä kertaakaan aiemmin nähnyt tyhjänä yhdessäkään kaupassa.

Toivottavasti ne, jotka ovat hamstranneet kaappinsa täyteen purkkihernekeittoa, nötköttiä ja papuja, myös syövät kyseiset ruoat.

Jos vielä viime viikolla hamstraukselle vähän naureskeltiinkin, tällä viikolla koronavirus ja sen vaikutukset iskivät monen tajuntaan rajusti. Moni vakavoitui, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) luetteli televisiossa uusia suosituksia.

Moni pieni ja vähän suurempikin yrittäjä on pulassa, kun väki linnoittautuu koteihinsa. Sosiaalisessa mediassa onkin alkanut kiertää erilaisia kampanjoita, joissa halutaan tukea pienyrittäjiä ostamalla lahjakortteja ja tilaamalla ravintoloista ruokaa kotiin.

Kun käytännössä kaikki fyysiset tapahtumat on peruttu, on osa alkanut siirtää niitä verkkoon. Parin päivän aikana olen nähnyt useammankin mainoksen muun muassa virtuaalisesta jumpasta. Käsityöyrittäjät puolestaan polkaisivat pystyyn virtuaaliset käsityömessut. Kyseisille messuille on ilmoittautunut jo liki parisataa näytteilleasettajaa.

On hienoa, että vaikka nyt on jouduttu ottamaan fyysistä etäisyyttä, moni on löytänyt uudenlaisia yhteyksiä.

Se, millaiset koronaviruksen vaikutukset tulevat lopulta olemaan, ei ole vielä kenenkään tiedossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää