Kolumni: On vain tämä hetki

Vierasblogi

SPV:llä on parhaillaan käynnissä jännittävät pudotuspelit. Nyt kauden työ ulosmitataan ja jokainen pelaaja, joka näitä on joskus urheilussa pelannut ja kokenut tietää, kuinka erityistä aikaa tämä voi parhaimmillaan olla. Jokainen haluaa onnistua.

Miten sitten voi onnistua niin, että olisi varmasti parhaimmillaan. Siinäpä se kysymys, johon jokainen urheilija ja valmentaja haluaisi täsmävastauksen. Tai jopa patenttivastauksen. Jonka voisi kopioida vuodesta toiseen.

Ainakaan itse en ole sitä kuitenkaan vielä(kään) löytänyt. Vaikka mestaruuksiakin on tullut ja ehkäpä silloin vähän ajatellutkin, että tämähän se on, niin jo seuraavana keväänä on yleensä saanut huomata, ettei se ihan välttämättä näin mennytkään.

Jotakin toisteisuutta on urheilumenestyksessäkin silti löydettävissä. Menestyjät näyttävät tekevän tietyt asiat loppujen lopuksi osaltaan aika samankaltaisesti. Yksi tärkeä tekijä on kyky elää hetkessä. Olla läsnä juuri siellä yhdessä tilanteessa ja yhdessä vaihdossa kerrallaan. Se taas mahdollistaa flow-tilan, johon jokainen urheilija ja valmentajakin haluaa päästä. Kun kaikki vaan rullaa ja homma toimii kuin ajatus.

Sama periaate on myös onnellisuustutkijoiden keskeisimpiä löytöjä. Se ken taitaa hetkessä elämisen taidon, näyttää olevan onnellinen.

Koronavirus muistuttaa meitä omalla tavallaan samasta asiasta. Voimme murehtia paljonkin ja jo etukäteen lamaannuttavasti tästäkin ilmiöstä, joka näyttää löytävän joka tapauksessa pallomme kaikkiin kolkkiin. Ja samalla antaa tämän hetken lipua käsistämme. Huomistahan meillä kellään ei varmasti ole. Ei edes tätä kokonaista päivää. On vain tämä hetki.

Varautuminen ei tietenkään ole tyhmyyttä ja terve huoli auttaa torjumaan ikäviä yllätyksiä. Uskon koronankin taittuvan ennemmin tai myöhemmin tilaan, jossa se ei ole globaali uutisotsikoiden pääaihe tai syy sille, että joku jossakin ei pääse kouluun, töihin tai urheilemaankaan.

Varautua voi myös niin, että on asiat kunnossa joka suuntaan ja voi elää täysillä joka hetki. Uskoen ja tietäen, että paras on tässä ja nyt ja silti myös edessä. Uskoa ja unelmoida.

Kommentoi