Kolumni: On vain tämä hetki

Vierasblogi

SPV:llä on parhaillaan käynnissä jännittävät pudotuspelit. Nyt kauden työ ulosmitataan ja jokainen pelaaja, joka näitä on joskus urheilussa pelannut ja kokenut tietää, kuinka erityistä aikaa tämä voi parhaimmillaan olla. Jokainen haluaa onnistua.

Miten sitten voi onnistua niin, että olisi varmasti parhaimmillaan. Siinäpä se kysymys, johon jokainen urheilija ja valmentaja haluaisi täsmävastauksen. Tai jopa patenttivastauksen. Jonka voisi kopioida vuodesta toiseen.

Ainakaan itse en ole sitä kuitenkaan vielä(kään) löytänyt. Vaikka mestaruuksiakin on tullut ja ehkäpä silloin vähän ajatellutkin, että tämähän se on, niin jo seuraavana keväänä on yleensä saanut huomata, ettei se ihan välttämättä näin mennytkään.

Jotakin toisteisuutta on urheilumenestyksessäkin silti löydettävissä. Menestyjät näyttävät tekevän tietyt asiat loppujen lopuksi osaltaan aika samankaltaisesti. Yksi tärkeä tekijä on kyky elää hetkessä. Olla läsnä juuri siellä yhdessä tilanteessa ja yhdessä vaihdossa kerrallaan. Se taas mahdollistaa flow-tilan, johon jokainen urheilija ja valmentajakin haluaa päästä. Kun kaikki vaan rullaa ja homma toimii kuin ajatus.

Sama periaate on myös onnellisuustutkijoiden keskeisimpiä löytöjä. Se ken taitaa hetkessä elämisen taidon, näyttää olevan onnellinen.

Koronavirus muistuttaa meitä omalla tavallaan samasta asiasta. Voimme murehtia paljonkin ja jo etukäteen lamaannuttavasti tästäkin ilmiöstä, joka näyttää löytävän joka tapauksessa pallomme kaikkiin kolkkiin. Ja samalla antaa tämän hetken lipua käsistämme. Huomistahan meillä kellään ei varmasti ole. Ei edes tätä kokonaista päivää. On vain tämä hetki.

Varautuminen ei tietenkään ole tyhmyyttä ja terve huoli auttaa torjumaan ikäviä yllätyksiä. Uskon koronankin taittuvan ennemmin tai myöhemmin tilaan, jossa se ei ole globaali uutisotsikoiden pääaihe tai syy sille, että joku jossakin ei pääse kouluun, töihin tai urheilemaankaan.

Varautua voi myös niin, että on asiat kunnossa joka suuntaan ja voi elää täysillä joka hetki. Uskoen ja tietäen, että paras on tässä ja nyt ja silti myös edessä. Uskoa ja unelmoida.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää