Kolumni: Näkymättömät vaalit

Vierasblogi

Hätänumeropäivänä 11.2.2020 käytiin valtakunnalliset vaalit. Huomasitko vaalit? Toki suoraa äänioikeutta näissä vaaleissa ei ollut läheskään kaikilla suomalaisilla. Mutta kyseessä oli kuitenkin merkittävät vaalit, joilla valittiin ”kirkon eduskunta” eli kirkolliskokous sekä ”kirkon maakuntavaltuusto” eli hiippakuntavaltuusto. Tästä huolimatta vaaleista tai niiden tuloksista ei juuri näkynyt uutisia valtakunnallisessa mediassa sen enempää kuin maakunnallisessakaan.

Äänioikeus vaaleissa oli kirkkovaltuustojen jäsenillä sekä papeilla – ehkä se vähensi median kiinnostusta. Kirkolliskokoukseen valittiin 32 pappia ja 64 maallikkoa (Lapuan hiippakunnasta 3 pappia ja 7 maallikkoa) sekä hiippakuntavaltuustoihin kuhunkin hiippakuntaan 7 pappia ja 14 maallikkoa. Kirkolliskokous käyttää korkeinta päätösvaltaa kirkossa ja hyväksyy kirkon talousarvion ja toimintasuunnitelman ja toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen lisäksi muun muassa kirkon lainsäädännön ja kirkolliset kirjat ja kirkon opin. Hiippakuntavaltuusto toimii vastaavasti korkeimpana päätöselimenä hiippakunnan alueella. Nämä toimielimet käyttävät siis merkittävää valtaa ja kantavat vastuuta niin kokonaiskirkon kuin hiippakuntien alueella.

Etelä-Pohjanmaalta hiippakuntavaltuustoon valittiin neljä pappia ja neljä maallikkoa sekä kirkolliskokoukseen kaksi pappia ja neljä maallikkoa. Maakunnasta on siis vahva edustus molemmilla tahoilla. Haasteita päätöksentekijöille ja vastuunkantajille tulee riittämään. Kirkon jäsenmäärä vähenee kovaa vauhtia ja sen mukana vähenee seurakuntien käytettävissä olevat tulot. Muuttoliike lisää erityisesti syrjemmässä olevien seurakuntien väestötappiota. Seurakuntien rakennuskanta on vanhaa ja paljon korjaamista vaativaa. Opilliset asiat ovat jakamassa kirkkoa ja päätöksentekijöitä vastakkainasetteluun tällä hetkellä erityisesti avioliittoa koskevissa kysymyksissä. Kirkon opetus alkaa olla yhä heikommin tunnettua, sen sijaan moni kokee kiinnostusta henkisyyteen ja rakentelee omaa uskontoaan valintamyymälä-periaatteella poimimalla yhtä sieltä ja toista täältä.

Samaan aikaan on kaipuuta yhteisöllisyyteen ja juurevaan sananjulistukseen. Kyselyissä yhä useampi vastaa erilaisiin kirkon oppiin liittyviin asioihin: en osaa sanoa. On mielenkiintoista, että moni ajattelee eri tavalla kuin kirkko opettaa, tietämättä kuitenkaan, mitä kirkko opettaa. Haasteita ja tehtäviä siis riittää kirkon kaikilla tasoilla! Jospa lähes joka kodista löytyvä Raamattu voisi antaa vastauksia elämän suuriin kysymyksiin meille tämänkin ajan ihmisille. Kirkon hallinto ja toiminta rakentuu kirkkolaissa ilmaistun periaatteen varaan: ”Kirkko pitää korkeimpana ohjeenaan sitä tunnustuskirjojen periaatetta, että kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää