Susi (Canis lupus)

Kolumni

Susi on villeistä koiraeläimistä suurin, joka elää yleensä laumassa. Sudet liikkuvat kaikkina vuorokauden aikoina, pääasiassa kuitenkin hämärässä ja yöllä. On mielenkiintoista miten susien määrää vähätellään. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja metsästäjien laskelmissa on isoja eroja. Esimerkiksi Tohmajärvellä pieni lauma osoittautui isommaksi mitä piti. Vapaaehtoisia osallistui dna-näytteiden keräämiseen, kun puolet noin 100 näytteestä on tutkittu, lauman koko on jo 19.

Kun nuoret sudet lähtevät etsimään omia reviirejä niin suunta on tuskin itä. Rajan takana majailee jopa 60 000 sutta.

Tälläkin alueella olemme tienneet susien kulkeneet usean vuoden ajan. Mutta tänä vuonna sudet nousivat parrasvaloihin todenteolla. Asumme Seinäjoen Honkakylässä. Tammikuun alussa susi oli kulkenutmeidän etuoven edestä. Onneksi kissat ja koira olivat tuolla hetkellä sisällä. Kuukausi eteenpäin ja susi kävi hakemassa naapurin pihasta koiran. Onneksi koira pääsi irti, mutta susi sai sen uudelleen kiinni. Koira pääsi pakoon uudelleen ja lopulta turvaan kotiinsa. Täytyy sanoa, että mukana oli koiralla ollut nyt runsaasti hyvää tuuria ja niitä suojelusenkeleitä. Vielä ei ollut aika lähteä.

Pari viikkoa tästä ja taas suden jäljet löytyivät meidän ja naapurin välimaastosta. Tietä pitkin hukka oli taas jolkutellut. Kaksi lopetuslupahakemusta tehty ja molemmat tulleet bumerangina takaisin. Uskomatonta! Mitä pitää tapahtua, että lupa saadaan?

Tiedän, että toisinajattelijoita myös löytyy, runsaasti. Mutta se, että kyseinen petoeläin kulkee omalla tontilla ja vielä nappaa naapurin koiran ei herätä luottamusta kyseistä luontokappaletta kohtaan. Ja jos joku vielä kehtaa väittää, että tämä on vieraantumista luonnosta, niin olkoot sitten.

Kyläläiset ovat joutuneet muuttamaan tapojaan toimia suden hyökkäyksen jälkeen. Lapset joudutaan saattelemaan koulubussille, iltaisin ei pimeän tultua lenkkeilijöitä näy kylätiellä, kotieläinten kanssa ollaan erittäin varovaisia. Maalla kun asutaan, niin koirat ovat aina saaneet olla omalla tontilla vapaana. Käsittämätöntä, että ihmisten ja heidän lemmikkieläinten turvallisuus ei merkitse mitään sen enempää riista- kuin luonnonsuojelukeskuksellekaan. Mielummin suojellaan petoeläintä. Tapauksessahan on vaan yksi susi kyseessä.

Lainaten metsäsytyslakia: 41A§. Esimerkiksi muun luonnon säilyminen, karjatalousvahinkoiden ehkäiseminen, yleinen turvallisuus tai sosiaaliset syyt.

Kysymys kuuluu, joutuuko lapset pelkäämään kävellessään kylänraittia vai voidaanko asialle tehdä jotain?

Kirjoittaja on perussuomalaisten Seinäjoen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja