Kolumni | Onnistuminen on olosuhdekysymys

Ei ole sattumaa, että Seinäjoki ja sen ympäryskunnat ovat vuodesta toiseen ansainneet yrittäjiltä tunnustusta ja kultamitalit kaulaansa kuntaranking-kilvoitteluissa. Nyt kaupunkiolympialaisissa niitti menestystä myös Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, joka valittiin valmistuneiden opiskelijoiden toimesta Suomen parhaimmaksi “Amkiksi”. Tuuri on usein muutakin kuin Vesa Keskisen ostosparatiisi, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että Seinäjoki on tällä hetkellä Suomen vetovoimaisin kunta yrittäjien ja työelämään katseet suuntaavien opiskelijoiden silmissä. Seinäjoella vaalitaan onnistumisen ilmapiiriä ja sen eteen tehdään valtavasti töitä.

“Jos Seinäjoki olisi suurempi, se olisi Tampere.” Tähän vaasalaisen ystäväni siteeraukseen kiteytyy olennainen osa Seinäjoen identiteettiä: se on juuri sopivan kokoinen. Asukasluvultaan Suomen 16. suurin kaupunki on tarjonnut jo vuosikaudet paluumuuttajille turvalliset puitteet perheen perustamiselle ja työttömien työnhakijoiden osuus on Etelä-Pohjanmaan maakunnassa ollut Manner-Suomen pienin heti Pohjanmaan jälkeen. Seinäjoki markkinoi itseään “tilaihmeenä”: Seinäjoella on tilaa kaikelle hyvälle. Menestykselle, rakkaudelle, diileille. Seinäjolla osataan myös vaalia vapaata tilaa. On tilaa hengittää, liikkua, luoda lunta. On myös ollut tilaa turvaväleille, minkä seurauksena Seinäjoella on ollut viimeisen vuoden tilaa myös terveydelle.

Tilan vastakohta on ahtaus, ja se tuo tukahdetun ja hiostetun fiiliksen. Siksi on tärkeää, että avaruutta ja tilaa osataan vaalia. Seinäjokisten futisromantikkojen mekka, OmaSp-Stadion, on rakennettu tyhjälle tontille, ja sisätiloissa on korostettu avointa tilaa seurustelulle ja kohtaamisille. Se on ollut vuosien saatossa kohtaamispaikka niin jalkapalloyhteisölle kuin yrityksille. Se on on koko seinäjokisten olohuone. Samainen tunne tulee, kun astelee Padel or Dien padelhallille Jalostajankujalle.

Pitää muistaa, että kaikki olosuhteet ovat ihmisten aikaansaamia. Padelhalli mahdollistaa Suomen parhaat olosuhteet kasvavan sosiaalisen lajin harrastamiselle, mutta lopulta me ihmiset viimeistelemme hallin olosuhteet. Iloa, energiaa ja onnistumista. Seinäjokinen kateus ilmenee nykyään ainoastaan meistä poismuuttanesta, jotka ihailevat synnyinkaupunkinsa positiivista ilmapiiriä.

Älkääkä pelätkö ähkyä. Hyvälle ruoalle on aina tilaa.

Juha Järvinen

Helsinkiläistynyt seinäjokelaisyrittäjä

Etusivulla nyt

Luetuimmat