Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Näkyisikö kotoilu kuntavaaleissa?

Kunnallisvaalit siirrettiin huhtikuulta kesäkuulle. Suurimpana syynä on tietenkin huoli siitä, että epidempiatilanne asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan ja täten demokratian perusperiaatteet eivät voisi toteutua. Kaikki halukkaat eivät pääsisi, tai eivät uskaltaisi lähteä käyttämään äänioikeuttaan.

Tilanne pitää nähdä hyvän kautta. Kunnallisvaalit ovat suomalaisia vähiten innostavat vaalit. Vuonna 2017 äänestysoikeuttaan käytti 58,9 prosenttia kun eduskuntavaaleissa vuonna 2019 uurnille lähti 68,7 prosenttia suomalaisista äänioikeutetuista. Trendinä kunnallisvaalit ovat kiinnostaneet kerta kerralta vähemmän. Se on surullinen kehitys, sillä loppujen lopuksi kyseessä on jokaista ihmistä eniten koskettava demokraattinen päätös.

Edustajamme päättävät määrärahojen käytöstä teiden kunnossapitoon, leikkikenttien rakentamiseen, kaavoitukseen, veroihin, uusiin kouluihin tai niiden lakkauttamiseen. He päättävät miten ja kuinka paljon panostetaan mielenterveystyöhön, vanhuksiin yhtälailla kuin kulttuuriin. He päättävät kirjaston maksuista, kuten myös terveyskeskuksen. Siinä lähiympäristössä, jossa sinä ja mahdollinen perheesi elätte on hyvinkin kosketuksissa niihin päätöksiin, joita valtuutetut tekevät.

Poimintana viikon 8. maaliskuuta kaupunginhalituksen esityslistalta: valtuustoaloiteet mielenterveyspalvelujen saatavuudesta, kotisairaalan laajentamisesta myös Peräseinäjoen ja Ylistaron keskustaan saakka, Ylistarossa sijaitsevan Pappilankujan peruskorjaus ja päällystäminen, koulukyytien järjestäminen susialueille, mielenterveyden ensiapukoulutus oppilaille ja opettajille sekä maksuton aamupalatarjoilun kokeilu peruskouluihin. Tältäkin listalta löytyy varmasti asioita, josta sinä haluaisit tietää, mitä valtuutetut päättivät ja asioista olivat mieltä.

Miksi sitten äänestäminen ei kiinnosta? Onhan kuitenkin turva valittaa hevosareenoista tai valittaa avoimen leikkitoiminnan lakkauttamisesta, jos ei ole itse ollut valitsemassa sellaisia ehdokkaita, jotka ajavat juuri sinulle tärkeitä asioita.

Oikean ehdokkaan valitseminen vaatii myös sitä, että tiedät, mitä ehdokkaat ja puolueet ajattelevat asioista. Siihen eri mediat sekä vaalikoneet antavat mahdollisuuden. Samoin kuin erilaisten vaalipaneelejen seuraaminen. Se on nyt helppoa kotisohvalta, kun kaikki tapahtuu etänä. Vaalien siirtyminen antaa myös erinomaisen mahdollisuuden paneutua asiaan, mahdollisuuden ehdokkaille vielä aktiivisemmin tuoda esille sitä, mitä he oikeasti ovat asioista mieltä. Minä näen tämän mahdollisuutena, joka kannattaa hyödyntää täysillä.

Jos kuntavaaleissa äänestäminen on ollut laskeva trendi, on kodin suosio nousee, ja tätä kautta ehkä myös se äänestysinnokuus. Kotona vietämme varmasti aikaa enemmän kuin koskaan. Rakennamme, ehostamme, remontoimme ja teemme kodeistamme turvapaikkoja sekä viihtymisen keskuksia kun muualle meneminen on rajoitetumpaa. Seinäjoen Sanomat on mukana jatkossa kotoilussa Kodesta on moneksi kodin ja asumisen liitteessä, joka ilmestyy tänään ensimmäistä kertaa.

Siinä lähiympäristössä, jossa sinä ja mahdollinen perheesi elätte on hyvinkin kosketuksissa niihin päätöksiin, joita valtuutetut tekevät.