Kolumni Ammatillinen opetus on tärkeässä osassa

Kolumni

”Työharjoittelu alkaisi muutaman viikon päästä. Olisiko mahdollista päästä suorittamaan se teille?” Nuorelta kuulostava kaveri kysyi puhelimessa, vaikka opiskelee kuulemma aikuisten ryhmässä. Tällä kertaa piti kehottaa soittamaan toiseen yritykseen, meillä kun yksi harjoittelija ennestään jo on, eikä tulevasta työtilanteesta ole tietoa. Pyysin kuitenkin soittamaan takaisin, jos ei meinaa muualta tärpätä.

On kulunut muutama vuosi siitä, kun ammatillista koulutusta haluttiin uudistaa. Syntyi Sipilän hallituksen ammatillisen koulutuksen reformi. Käytännössä kysymys oli ammatilliseen koulutukseen suunnatusta isosta rahallisesta leikkauksesta.

Reformissa opetusvastuuta haluttiin siirtää enemmän yrityksiin. Kuulostaa äkkiseltään järkevältä. Suuri osa ammattilaisista varmasti osaa ja haluaa opettaa nuoria tulevaisuuden tekijöitä. Ammattiin opettaminen työpaikalla ei ole uusi asia ja sitä tehdään koko ajan. Silti on mahdoton ajatus, että laajalla rintamalla ammatillinen opetus siirtyisi yritysten tehtäväksi.

Ammattikoululla on ammattiin opettamisen lisäksi myös kasvatustehtävä. Koulun tarkoituksena on omalta osaltaan pitää kiinni niistä opiskelijoista, usein pojista, joiden elämässä välttämättä kaikki ei ole ihan reilassa. Ei ole tavatonta, että peruskoulunsa hädin tuskin läpi päässyt lukemiseen kyllästynyt häirikkö, löytää uuden ilon opiskeluun ammattikoulusta.

Kaikkia nuoria ei pystytä täysipainoisesti työpaikoissa tukemaan. Sähköasentajana pärjään kyllä hyvin motivoituneen työharjoittelijan kanssa. Keinot ja mahdollisuudet opettaa loppuvat nopeammin, jos harjoittelussa on nuori, joka ei ihan vielä ole löytänyt paikkaansa maailmassa tai kärsii motivaatio ongelmista. Sellaisen nuoren kanssa työskentely vaati aikaa ja resursseja, joita yksittäisissä yrityksissä ei välttämättä ole.

Yhteiskuntavastuunsa tuntevat yritykset ottavat mielellään työharjoittelijoita mukaansa. Mutta koulujen opetuksen ja koulun tarjoaman tuen korvaajiksi niistä ei ole. Ammatillisen koulutuksen resurssit pitääkin turvata niin, että kaikilla nuorilla on haasteistaan huolimatta mahdollisuus päästä työelämään. Oppivelvollisuuden laajentaminen on jo hyvä alku.

Kirjoittaja on Pohjanmaan vasemmiston pj. ja kaupunginvaltuutettu Seinäjoelta

Etusivulla nyt

Luetuimmat