Pääkirjoitus: Keskustan identiteetti hukassa

Kylien ja kaupunkien sydän on niiden keskusta. Keskustat ovat kohtaamisien, viihtymisen sekä asioimisen paikkoja.

Keskustalla tulee olla omanlaisensa identiteetti, jonka pohjalta sitä kehitetään. Mainostermein sanottuna, jopa brändätään. Kuka pystyy nyt tiivistämään, mikä on Seinäjoen keskustan omalaatuinen identiteetti ja vetovoimatekijä? Viimeisen kahden kuukauden aikana olen ihmisiä kuunnellessani pohtinut juuri tätä. Miksi ihmiset tulevat tai tulisivat Seinäjoen keskustaan?

On muutamia keskustelun aiheita aihepiiriin liittyen, joihin olen hieman kyllästynyt. Ensimmäisenä parkkeeraus. Kuulen usein, että keskustan vetovoiman ongelma on pysäköinnin maksullisuus. Kukaan ei tule keskustaan pysäköimisen vuoksi. Seinäjoen keskustaan tullaan asioimaan ja viihtymään, pysäköinti on sen mahdollistava lisäpalvelu. Pysäköintialueiden kehittäminen helpottaa asuinrakentamista, joka tarvitsee määräpaikkoja asukkaiden autoille. Parkkitalojen ja -hallien rakentaminen on liiketoimintaa. Asukkaiden saaminen keskustaan taas elinvoiman yksi peruspilareista. Olisiko aika hyväksyä ne parkkimaksut ja kehittää keskustaa niin vetovoimaiseksi ja viihtyisäksi, etteivät ne muutamat eurot tuntuisi niin hankalilta meille keskustassa vieraileville. Parkkimaksujen etu on se, että nyt palvelusta maksavat sitä käyttävät. Toinen vaihtoehto on nostaa kunnallisveroa, jolloin me seinäjokiset maksaisimme myös maakunnan väen vierailut.

Toinen asia. Valitus ”peltomarketeista”. Senkin voisi lopettaa. Seinäjoen keskusta voi varmasti vetovoimallaan ”kilpailla” kaupungissa olevia kauppakeskuksia ja hypermarketteja vastaan omilla vahvuuksillaan. Sellaisilla asioilla, joita niissä ei ole. Puistoilla, leikkipaikoilla, piknik-alueilla, torikahviloilla ja -myyjillä. Kauppakeskukset tarjoavat erilaisia asioita ja niillä on monessa suhteessa vähemmän mahdollisuuksia kuin keskustoilla. Siis, jos keskusta on suunniteltu myös viihtymistä silmällä pitäen. Nyt, näin perheen äitinä, en valitettavasti näe juurikaan asioita, miksi tulisimme tänne lapsiemme kanssa viihtymään.

Pääsemme tästä kolmanteen turhautumiseni aiheeseen. Uutisoimme 24.2., että Seinäjoelle ollaan rakentamassa kahta skeittipuistoa. Toinen niistä sijaitsisi keskustassa Lakeudenpuistossa. Paitsi, että ei. Valtuutettujen keskustelu oli jumittunut skeittipuiston aiheuttamaan meteliin. Mitä? Eihän puiston ympäristössä ole edes asuntoja, joita äänet voisivat häiritä. Nykyiset skeittipuistot ovat myös rakenteeltaan sellaisia, ettei meteliä voi verrata vaneriramppeihin tai asuntoalueiden kaduilla lasten itsensä väsäämiin hyppyreihin. Kaikista maailman asioista voidaan keksiä jotain negatiivista, jos oikein keksimällä keksittään. Keksitään vain, mutta tällaisella asenteella mikään ei kehity. Kaupunkilaisia edustamaan valittujen henkilöiden tehtävä on luoda edellytyksiä, ja varsinkin tällä hetkellä mahdollistaa keskustan kehittyminen ja kehittäminen nopeasti takaisin eläväksi viihtymisen ja kaupallisuuden keskukseksi. Ei siten, että keskustan tarvitsisi kilpailla yhdenkään kauppakeskuksen tai kauppa-alueen kanssa, vaan siten, että se rakentaa omaa identiteettiään ja vahvistaa omia vetovoimatekijöitään.

Keskustoissa viihdytään ja vietetään aikaa erilaisten toimintojen parissa ja samalla kulutetaan alueen yrittäjien tarjoamia palveluita. Älkää loukkaantuko, mutta jos nyt nouseviin kerrostaloihin houkutellaan lähinnä maakunnan eläköityvää kansaa ja kehittymisen esteenä on keskustassa viihtyvien lasten, nuorten ja perheiden aiheuttama meteli, niin tehdään Lakeudenpuistoon hautausmaa. Sitten on hiljaista.

Laura Kaski, Seinäjoen Sanomien päätoimittaja

Kommentoi