Kolumni | Sinä päätät

Seinäjoen keskusta kuolee. Tai ainakin se muuttuu toimistokeskittymäksi. Vuokrataso on järjettömän korkealla. Ja kuka siellä nyt kävisi, kun yksisuuntaisten takia liikkuminen on hankalaa ja pysäköinnistä pitää vielä maksaa. Ja ne korkeat kerrostalot, kuka keskustaan haluaisi muuttaa? Eihän me olla mikään Helsinki.

Ei olla ei, vaan me olemme Seinäjoki. Yksi Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista. Kaupunki, jonka suhteellinen asukasluvun kasvu vuosi toisensa jälkeen on maan kärkitasoa. Kaupunki, jossa toimivien yritysten investoinnit vuosien 2017-2021 aikana menivät heittämällä yli miljardin euron. Jos siis täällä toimivien yritysten usko kaupunkimme kasvuun on kivenkova, olisiko meidän asiakkaidenkin syytä uskoa?

Seinäjoki ei ole yksin keskustahaasteidensa kanssa. Kaupan voimakas siirtyminen verkkoon on lisännyt vaikeuskerrointa jokaisessa suomalaisessa kaupunkikeskustassa. Osa yrityksistä on selvinnyt haasteen edessä, osa jopa saanut siitä kaivattua kasvua, mutta osalle se valitettavasti on ollut kuolinisku. Korona vain nopeutti tätä muutosta.

Seinäjoen keskustan vuokrataso on varsin kilpailukykyinen ja jokainen liike- tai toimistotilaa omistava varmasti tekee kaikkensa, että tilat täyttyisivät ja vieläpä mahdollisimman houkuttelevista toimijoista. Nyt vaan pitää jaksaa, kuten kuuluisa suomalainen sananlasku sanoo.

Maksullinen pysäköinti nousee tapetille jännästi aina neljän vuoden välein. Sitäkään ei ole kiusaksi luotu, vaan ensimmäisen tunnin pysäköintimaksulla mahdollistetaan keskustan tulevien vuosien kehittyminen. Rahat voidaan toki kerätä myös veroina, mutta silloin siitä maksaisivat kaikki asukkaat. Nyt pysäköinnistä maksavat vain ne, jotka sitä käyttävät.

Ja ne korkeat kerrostalot. Niillekin on tarvetta. Ydinkeskustan houkuttelevuus asuinalueena kasvaa vuosi vuodelta ja tälläkin hetkellä keskustan vuokra-asuntojen kysyntä käy kuumana. Harvalla rakennusliikkeellä on niin paljon ylimääräistä kassassa, että ne huvin vuoksi kerrostaloja rakentaisivat. Kyllä ne ammattilaiset tietävät, mitä tekevät, uskokaa pois.

On liian helppo osoittaa syyttävällä sormella aina muita. Yksisuuntaisia katuja, pysäköintimaksuja, ahneita kiinteistönomistajia tai parkkipirkkoja. Itse me valitsemme palvelut, joita käytämme.

Jos sinä haluat, että Seinäjoen keskusta on jatkossa elävä ja täynnä mielenkiintoisia kahviloita, ravintoloita, liikkeitä ja tapahtumia, asioi siellä.

Niina Koskipalo

Kaupunkikeskustan kehittäjä

Into Seinäjoki Oy