Pääkirjoitus Juoru

Tiedättekö leikin nimeltä ”juoru”. Siinä yksi aloittaa tarinan ja kuiskaa sen viereiselle. Kierroksen viereinen kertoo tarinan lopulta ääneen, niin kuin sen on kuullut. Lopputulos on yleensä melko kaukana siitä, mitä tarinan aloittaja tarkoitti. Mitä useamman suun kautta tarina kulkee, sitä kauemmaksi totuudesta päädytään.

Leikissä juoru naurattaa. Tosielämässä ei niinkään. Juoru määritellään näin: ”Tavallisesti johonkin henkilöön liittyvä huhu, joka koskee jotakin intiimiä tai epäedullista seikkaa.” Juoru on myös viherkasvi, joka on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen, leviää nopeasti otollisessa maaperässä. Niin sellaisia ne juorut ovat; kasvavat nopeasti ja ovat helppoja välittää eteenpäin.

Juorujen levittäjät nauttivat yleensä saadessaan kohdistaa toisiin ihmisiin epäedullisia asioita ja nauttivat nähdessään tarinan kasvavan ja juorun kohteen kärsivän. Juoru rakennetaan usein niin, että pieniä tiedonsirpaleita täydennetään omilla oletuksilla tai käsityksillä ja sitten välitetään eteenpäin täytenä totena. Mielellään hieman kauhistellen.

Juoru voidaan laittaa liikkeelle myös tietoisesti keksittynä tarinana, jonka tehtävänä ei ole muu kuin aiheuttaa sen kohteelle pahaa oloa. Varsinkin nuorien keskuudessa tällaiseen kiusaamisen muotoon on valitettavasti törmännyt. Juorujen levittämisellä on aikojen saatossa ollut traagisia seurauksia ihmiskohtaloissa itsesurmista mielenterveyden ongelmiin, työpaikan menettämiseen tai oikeudellisiin ongelmiin. Nuorten tai aikuisten maailmassa juoru ei ole enää leikki, eikä viatonta hupia.

Juorujen kehittäminen, eteenpäin välittäminen ja selän takana puhuminen ei kuulu koskaan hyviin tapoihin, vaikka toisen ihmisen asioilla mässäily voikin tuntua viihdyttävältä. Vastuu on sanojalla, ja vastuu on kuulijalla. Mitä useamman suun kautta asiat kulkevat sitä todennäköisemmin tieto ei vastaa enää totuutta. Tämä pitäisi meidän aikuisten muistaa ja muistaa opettaa myös lapsillemme. Jos me aikuiset juoruamme muista ihmisistä kotona, myös lapsemme oppivat sen olevan hyväksyttävää. Loppujen lopuksi meistä ei kai kukaan tykkää olla juorun kohteena. Kuten ei kukaan tykkää olla kiusaamisen kohteena. Juoruaminen ei ole viatonta ajanvietettä, se on kiusaamisen muoto.

Tässä lehdessä ei onneksi tarvitse pelätä juorujen levittelyä, vaan saatte lukea ammattitaitoista journalismia. Eikä onneksi tarvitse tuottaa kenellekään pahaa mieltä, vaan uusi Unelmakisamme antaa lukijoillemme osallistua kisaan, jossa joka viikkoa joku voittaa ihanan elämyksen tai pienen unelmansa. Joka viikko julkaisemme vinkkikuvan lehdessämme, jonka avulla joku onnekas nappaa palkinnon.

Laura Kaski, kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja

”Juoru rakennetaan usein niin, että pieniä tiedonsirpaleita täydennetään omilla oletuksilla tai käsityksillä ja sitten välitetään eteenpäin täytenä totena.