Kolumni Liikennejärjestelmä-suunnitelma valmistui

Yksi Etelä-Pohjanmaan liiton tärkeimmistä tehtävistä on edistää alueidenkäyttöä ja liikennettä monilla eri tasoilla.

Liikennejärjestelmäsuunnitelma on maakuntaliiton ja laajan sidosryhmäjoukon laatima pitkänajan yhteinen asiakirja siitä miten eri liikennemuotojen haluttaisiin toimivan tulevaisuudessa.

Näitten suunnitelmien pitää sopia myös valtakunnalliseen Liikenne 12 -järjestelmään ja onpa maakuntamme suunnitelmien sovittava myös Länsi-Suomen maakuntien yhteiseen asiakirjaan.

Tiet, kadut, radat, vesiväylät, satamat, lentoasemat, joukko- ja tavaraliikenne jne miten ne saadaan toimimaan yhdessä parhaiten, tehokkaasti, taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti.

Eniten kansalaisten intohimoja herättää luonnollisesti maantieliikenne.

Itse olen saanut vaikuttaa EP:n liikennejärjestelmäsuunnitelmatyöryhmän varapuheenjohtajana seitsemän vuotta. Tänä aikana on käyty tapaamassa erilaisilla ryhmillä ministereitä, kansanedustajia ja eri instituutioiden viranhaltijoita. On ollut monia ”karvalakkilähetystöjä” viemässä maakunnan terveisiä ja vaatimuksia eteenpäin. On oltu yhdessä asialla! Liikenneministereitä on ollut Merja Kyllösestä, Henna Virkkusesta ja Krista Kiurusta Paula Risikkoon, Anne Berneriin, Sanna Mariniin ja Timo Harakkaan.

Seinäjoen Itäinen ohitustien valmistuminen helpotti melkoisesti paineita ja nyt niitä paineita aletaan purkaa Nurmosta pohjoiseen. Ns. Kauhajoki - Kauhava kehityskäytävän liikenteen sujuvoittaminen ja turvallisuuden parantaminen käynnistyy valtatie 19 Lapuan ja Nurmon välillä. Sinne saadaan ensivaiheessa keskikaiteelliset 2+2 ohituskaistat sekä uusi eritasoliittymä Lapuan Muurinmäkeen sekä Tepon liittymää että Atrian eritasoliittymä parannetaan.

Valmista pitäisi olla loppuvuodesta 2023.

Myös Lapuan-Seinäjoki välin kokonaan nelikaistaistamisen suunnittelu käynnistyy tänä vuonna.

Ilmajoen ja Seinäjoen tukkoinen kantatie 67:n suunnittelu etenee ja toivottavasti sielläkin päästään rakentamaan lähivuosina.

Vaikuttamistyö Suomi-radan osalta käy voimakkaana. Viikko sitten tapasimme liikenneministeri Timo Harakan. Kaksoisraidetta Tampereen ja Seinäjoen välille tarvitsevat myös meiltä pohjoiseen olevat alueet aina Rovaniemelle asti.

Tarpeita on ihan meidän jokaisen lähellä myös alempiasteisilla teillä. Niiden on oltava kunnossa, että ympäri vuoden keliolosuhteista riippumatta voidaan kuljettaa raaka-aineita tehtaille.

Muuten pyörät lakkaavat pyörimästä.

Hyvää vappua kaikille. Enkä aio edelleenkään marssia.

Kai Pöntinen, maakuntaneuvos

Lapua