Kolumni Takaisin toimistoon?

Toinen eristyskevät muuttuu pian vähemmän eristetyksi kesäksi. Varmasti meistä jokainen odottaa rajoitteiden loppumista ja vapautta tavata niin rakkaita huoletta. Moni on myös nauttinut eristyksen tuomasta vapaudesta työelämässä, kun työt on voinut hoitaa kotoa käsin. Mitä jos emme rajoitteiden loputtua palaisikaan työpaikalle, ainakaan ihan joka päivä?

Korona-aika on pakottanut työnantajat kokeilemaan etätyötä niillä aloilla, joilla se on mahdollista. Osa töistä on luonnollisesti sellaisia, joita ei etänä voi tehdä. Sen vuoksi onkin ollut tärkeää, että ne työt, jotka on voinut tehdä kotoa käsin, on sinne siirretty. Etätyössä on toki omat haasteensa: myös etätyöläinen voi kuormittua, kun vapaa-ajan ja työn ero hälvenee.

Jos haasteet saadaan selätettyä, saa etätyöläinen nauttia joustavammista työpäivistä. Työt voi tehdä omalla aikataululla ja omassa tahdissa. Moni työnantaja on aikaisemmin epäillyt etätöiden tehokkuutta, mutta korona-aika on näyttänyt, ettei työntekijän ole pakko olla valvovan silmän alla koko aikaa. Jos työt tulevat tehdyksi ajallaan, ei työnantajan tarvitse murehtia, keittääkö työntekijä välillä perunat lapsille tai käy lenkillä ystävänsä kanssa.

Kotona töiden tekeminen on myös nakertanut kiinteän työajan vaatimusta. Voisko olla niin, että tulevaisuudessa kellokortit häviävät ja mittarina käytetään valmistunutta työtä? Varsinkin ajatustyötä tekeville tämä olisi helpotus. Ajatustyössä ratkaisuja pulmiin voi syntyä vaikka illalla elokuvaa katsellessa, eikä sitä silloin lasketa työajaksi. Kun kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen ajatukset pyörivät vielä töissä, eikö työpaikalla vietetty aika voisi ihan perustellusti olla lyhyempi?

Etätyö ei toki ole ainoa tapa lisätä joustavuutta työpaikalla. Erilaisten elämäntilanteiden ja -vaiheiden huomiointi on osa työhyvinvointia ja työssä viihtymistä ja tapa huolehtia työntekijän hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

Seinäjoen kaupunki on alueen suurin työnantaja. Se voi siis näyttää esimerkkiä etätöiden mahdollistajana ja varmistaa, että edellytykset kotoa työskentelylle ovat kaikkien ulottuvilla. Toivon, että tulevalla valtuustokaudella aiheeseen kiinnitetään huomiota.

Laura Ala-Kokko

Kirjoittaja on Vihreät Naiset ry:n 1. varapuheenjohtaja