Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kovaa taistelua loppumetreillä

Ennen siirtymistä jälleen kerran vaalipuheenaiheisiin, haluan sanoa sanasen liittyen urheiluun. Ja nimenomaisesti viime sunnuntaiseen MM-turnauksen päätösotteluun, jossa tunnetuin lopputuloksin kohtasi Suomi ja Kanada.

En sen enempää ole lähdössä ruotimaan lopputulosta, en edes sitä, miten lopputulos ratkaistiin. Oli kyseessä jatkoaika sitten täydellä tai pienemmällä kokoonpanolla, niin jossain kohtaa se peli vain päättyy.

Silmälaseissani on toki vahvoja sinivalkoisia heijastuksia, sitä ei käy kieltäminen. Mutta uskoisin, että tässä kommentissani se ei näy. Nimittäin se, mikä peliä seuratessa minua alkoi häiritsemään oli sen valtava fyysisyys. Alakouluikäisten kanssa peliä seuratessa jouduin useampaan kertaan vastata kysymyksiin siitä, miksi pelissä koko ajan väänentään, lyödään mailalla selkään tai jopa kasvoihin, miksi vaarallisia tilanteita on niin paljon. Varsinkin siis Kanadan joukkueen osalta. Yritin parhaani mukaan selittää lapsille vastapuolen pyrkimyksestä pelin rikkomiseen, psykologisesta pelinkäynnistä osana pelistrategiaa.

Tosiasia oli kuitenkin se, että jopa vannoutunutta jääkiekkofania ahdisti katsoa tuon tyylistä peliä. Sitä ei ollut mukava katsoa, eikä sitä ollut mukavaa lapsillekaan näyttää. Toivoisi, ettei missään lajissa tai missään tilanteessa pelin strategian tarvitsisi olla se, että sääntöjen rajoja hipoen yritetään tavoitella voittoa millä keinolla hyvänsä. Jääkiekko on fyysinen laji, johon kuuluvat taklaukset ja vastapuolen henkisen kantin kokeilu. Mutta toivoisin, että voisimme lajista riippumatta näyttää lapsimme hieman tervehenkisempää ja pelilisesti taitavaa ottelua. Lajista riippumatta.

Tervehenkistä taistelua on useamman kerran huudeltu myös vaalien osalta. Samoin kyseessä on myös tällä rintamalla kova vääntöä, jolla voi olla vaikutuksia jopa valtakunnan politiikkaan, ehkä jopa hallituksen kokoonpanoon. Tällä aasin sillalla pääsenkin mukavasti takaisin päivänpolttavaan aiheeseen eli kuntavaaleihin. Seinäjoen Sanomien vaalikoneen vastauksia katsoessa voi todeta, ettei kuntavaalit ole pelkät henkilövaalit. Kyllä vasemmalla olevat puolueet ovat edelleen vasemmalla ja oikeat oikealla. Arvopohjaisissa kysymyksissäkin suuremmilta yllätyksiltä vältyttiin.

Jos siis äänesi on vielä antamatta, käy katsomassa vielä mitä mieltä ehdokkaat ja puolueet ovat. Vaalikone löytyy meidän verkkosivuiltamme. Nyt päätetään se, mihin suuntaan kuntia tulevaisuudessa suunnataan. Kaikkia vaalilupauksiaan ei kannata uskoa, jos vaalikonetta on uskominen, niin kaikkien kannatettavien ajatusten puoltaminen valtuustossa söisi kunnan kassan äkkiä tyhjäksi. Mutta ensi viikolla arvioidaan, millaisia päätöksiä me teimme ja sitten katsotaan, millaisia päätöksiä valitsemamme ehdokkaat tekevät tulevana neljänä vuotena.

Laura Kaski, Seinäjoen Sanomien päätoimittaja

Silmälaseissani on toki vahvoja sinivalkoisia heijastuksia, sitä ei käy kieltäminen.