Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Valtuuston sukupuolijakauma on häpeäksi

Koko maassa naisten osuus valtuutetuista oli 40 prosenttia. Eteläpohjalaisissa kunnissa ei monessakaan päästy edes 30 prosenttiin. Tilannetta voi pitää häpeällisenä. Maakuntakeskus, joka sanoo olevansa avaruuden pääkaupunki, yksi Suomen parhaista kunnista yrittää, paras elinkeinopolitiikassa, mutta ei paras tasa-arvossa.

Tämä ei ole uusi aihe. Sama tilanne nousi esille myös edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017. Valtakunnan tasolla asiassa mentiin tänä vuonna eteenpäin prosenttiyksikön verran. Etelä-Pohjanmaalla junnataan edelleen paikallaan. Se on uskomatonta ja kertoo jostain, jota joku minua viisaampi voisi tutkia. Demokratian ollessa kyseessä vaalituloksen sukupuolijakauma ei tietenkään ole yhdenkään valtuustoon valitun vika. Ei kenenkään äänestäjänkään vika. Mutta se on asia, jonka syitä tulisi selvittää. Samoin kuin keinoja tasa-arvoisemman politiikan tekemiseen.

Seinäjoella valtuuston sukupuolten epätasa-arvo ei ole maakunnan pahinta. Alajärvellä prosenttiosuus on vain 17. Lapualla 26. Tämä ei voi olla se suunta, jolla Seinäjoki ja koko maakunta haluaa ylpeillä. Olisi toivottavaa, että valtuustot kuvaisivat edustuksellisesti kunnan rakennetta. Nythän näin ei ole.

Vaaleissa kansa kuitenkin päättää. Ennen kaikkea päättää äänestää tai olla äänestämättä. Äänestysprosentti, joka kipuaa vain hieman 50 prosentin yläpuolelle ei voikaan antaa täydellistä kuvaa kansasta. Ne siis päättävät, jotka äänestävät. Mutta vaatii viisautta tulevilta valttuutetuilta kuulla myös niitä, jotka eivät äänestäneet. Heidän kuulemisensa ja huomioimisensa tulevalla valtuustokaudella voi vaikuttaa siihen, että kiinnostus kuntavaaleihin ja koko demokratian perustaan eli äänestämiseen säilyy myös tulevaisuudessa.

Tällaisessa huomionarvioisia asioita voivat olla tapaukset, kuten Seinäjoen valtuuston ratkaisu vegaaniruuasta Seinäjoen kouluissa. Tämä nuorten tekemä oma aloite siirrettiin takaisin valmisteluun ja se sai osakseen melkoisen voimakasta keskustelua. Mutta ehdotuksen taustalla olivat nuoret, ne, jotka eivät vielä äänestä. Kuinka paljon kuntien päätöksenteko ja usko demokratiaan rapautuu, jos kyky kuunnella unohtuu?

Ennen kaikkea Seinäjoella vaalit olivat pienten puolueiden voitto ja suurien tappio. Keskusta ja kokoomus menettivät valtuutettuja, kun taas vasemmisto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset lisäsivät niitä. Vihreät pitivät viime vaaleissa saamansa kolme ehdokasta. Tämä kertoo ainakin siitä, että kuntalaiset kaipaavat moniäänisempää keskustelua ja toivottavasti jokainen valtuutettu osaa sitä kunnioittaa.

Kuinka paljon kuntien päätöksenteko ja usko demokratiaan rapautuu, jos kyky kuunnella unohtuu?

Valtuutetut: vastuu on teillä ja se vaatii harkintaa, kuuntelutaitoa, rohkeutta ja yhteistyökykyä. Olette siellä meitä varten. Kunta olemme me.

Laura Kaski, Seinäjoen Sanomien päätoimittaja