Kolumni Vaalit meni mutta uusia pukkaa

Harvoin jos koskaan vaaleja tarkastellaan niiden tekijöiden silmin. Vaalien kuninkaallisia, äänestäjiä, analysoidaan monin tavoin. Vaalien järjestämistä poliittisten puolueiden kannalta voi aivan hyvin verrata ravintolan toimintaan.

Hyvän päivällisen valmistaa kokki ja koko keittiöhenkilökunta. Vaalit on paljon muutakin kuin äänestämistä. Se on kuin kolmen ruokalajin viimeinen silaus, jälkiruoka joka kruunaa koko päivällisen.

Alkuruokana tarjoilisin tähän kohtaan sitä mietintää, millä voisi rohkaista kansalaisia lähtemään ehdolle. Olipa se puolue mikä tahansa ei ole mitään syytä arastella ottaa yhteyttä paikalliseen politrukkiin ja ilmoittaa kiinnostuksestaan.

Ehdokashankinta alkoi näiden vaalien osalta jo talvella 2020.

Hyvä päivällinen vaatii ensiluokkaiset raaka-aineet.

Kun ainekset on saatu kasaan alkaa oma työvaiheensa jossa kaikista ehdokkaista pyritään löytämään se oma pikantti maku isoon yhteiseen ateriaan. Kotimainen pihvi on tärkein mutta se ei yksin riitä. Siinä on oltava suolaa ja mustaapippuria sekä voita ja kermaa. Tilkka konjakkiakin voi olla paikallaan. Ilman lisukkeita pihvistä tulee ähky.

Ehdokkaat rientävät kampanjoimaan toreille ja ihmisten pariin ja voi sanoa, että ilman makkaratarjoiluakin kansaa kyllä kiinnostaa puhua oman kunnan asioista.

Somessa kirjoittelu lähti muutamilla ehdokkailla täydellisesti laukalle ja moni menetti siellä mahdollisuutensa läpimenoon. Se on armoton paikka ehdokkaalle jos vähänkin mopo alkaa keulia. Huonoin yhdistelmä kaikista on känninen älykääpiö ja älylaite.

Muuten some on äärettömän hieno mahdollisuus ehdokkaille ja äänestäjille.

Kun äänet on laskettu, on siihen tyytyminen.

Siinä kohtaa vaalipäällikkö tuntee tyhjyyttä, ehkä myös riittämättömyyttä. Vatsa on täynnä.

Vaalien kokoonjuoksijoiden ja myös äänestäjien kannalta toivon, että vaaleja voitaisiin yhdistää.

Nyt on tulossa valtava vaalisuma: 2021 Kuntavaalit, 2022 Maakuntavaalit, 2022 Seurakuntavaalit, 2023 Eduskuntavaalit, 2024 Presidentinvaalit, 2024 Eurovaalit, 2025 Kuntavaalit, 2026 Maakuntavaalit, 2026 Seurakuntavaalit, 2027 Eduskuntavaalit...

Mukavaa juhannusta kaikille!

p.s. pitäkää miehet juluppi kiinni!

Kai Pöntinen, Lapua

maakuntaneuvos

Etusivulla nyt

Luetuimmat